За комшије само најбоље – посластице са менија краљевског банкета у Стокхолму
Водимо вас на краљевски банкет у Стокхолму, одржан поводом посете финског председника Шведској. Погледајте каква је била атмосфера и какве су се све ђаконије нашле на менију.
Упркос турбулентној историји, скандинавске народе данас повезује блиско пријатељство и тесна сарадња. То се манифестује не само током гласања на „Песми Евровизије“, него и приликом званичних државних посета.
Фински председник Александер Стуб са супругом боравио је ових дана у Стокхолму и Гетеборгу, а гала банкет какав је комшијама приредио шведски краљ Карл XVI Густав, догађај је за памћење.
На менију се нашла свежа икра са карфиолом, влашцем, уљем копра, холандез умаком и лимуном.
Потом је сервирана риба, и то не макар каква: исландска грдобина са слатким грашком, конфијем од кромпира, листовима црне рибизле и лагано димљеним сосом од путера.
Ускршње време не може да прође без јагњетине, па је јеловник подразумевао и пролећну јагњетину из Малардалена, са жалфијом, рузмарином, лавандом и хајдучком травом, уз Баригул артичоке, што је, како смо проверили, специјалан начин припреме овог веома деликатног и захтевног поврћа, које су осмислили мајстори француског кулинарства, а којим се спречава да артичоке током припреме потамне.
Као десерт послужена је кувана рабарбара са специфичним зачинима: тахићанском ванилом, лимун вербеном и мирисним броћем.
Шеф кухиње шведског двора потрудио се да се гости осећају посебно, не само одабиром ђаконија, него и њиховом пролећном ускршњом декорацијом.
За дворски гламур побринуле су се и три даме из шведске краљевске породице: краљица Силвија, престолонаследница Викторија и принцеза Софија, супруга краљевог сина, принца Карла Филипа.
Оне су својим раскошним тоалетама и дијамантским тијарама и накитом који су носиле, допринеле да атмосфера током вечери буде као из бајке.
Коментари