Санто Версаче за РТС: Ниједна особа није успела да зазуме позицију Ђанија у свету моде

У Београду је Санто Версаче представио књигу "Браћа" о историјату једне од најпознатијих италијанских породица. Пре годину дана, на 25. годишњицу смрти брата Ђанија Версачеа, књига је представљена у Италији, а сада и код нас. У Италијанској амбасади, за Дневник је говорио о свом брату - модном генију, златној епохи моде, и крају једне ере после смрти његовог брата.

– Италијанска мода и дизајн, италијанска култура је променила имиџ те земље у свету. Ако се сетите осамдесетих година Де Шпигел је презентовао на насловној страни Италију као земљу шпагета, међутим, ова земља је заправо направила скок и постала једна од најкултивисанијих земаља. Свет је то схватио и прихватио и Италија више није само земља шпагета. Нове генерације могу само да наставе да граде културу која је почела са ренесансом и она се никада неће завршити.

У књизи истичете седамдесете као кључне године за девојке које су осетиле слободу и почеле да одлучују како ће да се облаче. Које раздобље је било златно доба моде?

– Сваки период има свој лепоте. Наравно, што се тиче бренда "Мејд ин Итали" и експлозије Ђанија, Ђорђо Арманија и других италијанских талената, то су седамдесете и осамдесете године када су се појавили ти таленти. Наравно, деведесете године су постале модна експлозија а они су постали владари модног света. Пре те експлозије - Ђанија, Фереа, Валентина, Арманија, Париз је био центар а након тога је Милано постао број један захваљујући њима.

Поменули сте бренд "Мејд ин Итали" у чијем сте оснивању учествовали. Како се реаговало на тај покрет у почецима?

– Мода је израз креативности једне особе. Када се обучете ви представљате себе. Када гледате слике из разних периода, прво уочавамо како су се облачили. Када кренемо од Луја 14ог краља сунца, тада је била актуелна таква мода.

После смрти вашег брата и месец дана касније, смрти принцезе Дајане, рекли сте да је једна ера готова пре него што јој је заиста дошао крај, на шта сте тачно мислили?

– 1997. година са трагедијом у Мајамију и инцидентом у Паризу, то је стварно био крај једне еопхе. Многи су написали у разним чланцима да што се тиче моде постоји пре и после смрти Ђанија Версачеа, а смрћу Дајане је умрла икона те епохе. Ниједна особа није успела да зазуме позицију Ђанија у моди нити позицију Леди Дајане која је била значајна у разним питањима.

Имате фондацију "Санто Версаче" која помаже људима са посебним потребама, женама жртвама насиља, бескућницима. Колико вам је важан хуманитарни рад?

– Фондација је настала на иницијативу моје супруге и мене да помогнемо онима који су осетљиви, који имају било какав тип проблема, наравно, у складу са нашим могућностима. Волимо да помажемо деци, посебно зато што моја супруга и ја немамо децу, ја имам двоје деце из првог брака и са фондацијом смо успели да помогнемо стотинама деце која су као наша.

четвртак, 08. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару