Читај ми!

Преминуо Берни Марсден, оснивач и бивши гитариста „Вајтснејка“

Берни Марсден, британски гитариста који је свирао са Дејвидом Ковердејлом касних 70-их и раних 80-их у групи „Вајтснејк“, преминуо је у четвртак у 73. години. Коаутор је хитова “Here I Go Again” и “Fool for Your Loving”, а после изласка из групе имао је дугу соло каријеру.

Дејвид Ковердејл је поделио вест о смрти Бернија Марсдена на друштвеним мрежама, назвавши свог бившег колегу из бенда истински духовитим, талентованим човеком којег му је била част познавати и са којим је радо делио бину.

Није изнео никакве друге детаље.

Рођен у Бирмингему 7. маја 1951. године, Марсден је свирао са разним локалним бендовима пре него што се придружио групи НЛО.

Није дуго издржао са групом. Био је на краткој турнеји са њима 1972. године, снимио неколико демо-снимака које је продуцирао Дејв Едмондс.

Био сам наиван и зелен. Мислио сам да ће придруживање професионалном бенду и пресељење у Лондон изгледати као слика са албума 'Битлса' – да сви скачу и навијају“, рекао је Марсден у интервјуу за BraveWords 2020. године.

Марсден наставља да свира и снима са бендовима укључујући "Hammer" Козија Пауела. Током рада у студију са момцима који су некада свирали у групи "Deep Purple" упознао је Ковердејла.

Био ми је као брат. Ниједан од нас двојице није имало браће или сестара, рођени смо исте године, и иако смо одрасли две стотине миља један од другог, открили смо да су на нас утицале исте ствари“, причао је Марсден.

Двојац је започео сарадњу крајем 1977, окупио музичаре и формиран је „Вајтснејк Дејвида Ковердејла“. Били су и на турнеји, али успех није долазио.

Настављају да пишу и снимају песме и након промене назива групе успевају да се прославе.Вајтснејк“ постаје хит група са обе стране Атлантика.

Марсден је свирао на првом мини-албуму групе, пет студијских и једном живом албуму: Snakebite (1978), Trouble (1978), Lovehunter (1979), Ready & Willing (1980), Live In The Heart Of The City (1980), Come An' Get It (1981) и Saints & Sinners (1982).

Многе песме настале су заједничким радом Марсдена и Ковердејла, а понекад је доприносио и гитариста групе Мики Муди. Марсден и Ковердејл су 1982. године написали химну групе Here I Go Again, песму која је продата у милионима копија широм света. Оба аутора су за песму добила бројне награде.

Убрзо након објављивања албума Saints & Sinners Марсден је напустио „Вајтснејк“. Наставио је да наступа и снима, али са другим бендовима међу којима се издвајају „ Аљаска“ и „Снејкс“.

Такође, свирао је на бројним албумима колега попут Џека Бруса, Џона Лорда и Ијана Пејса. Имао је дугу соло каријеру током које је објавио неколико албума и едукативних дискова. Последња компилација изишла је прошле године. Објавио је и аутобиографију под називом Где је моја гитара, 2017. године.

Берни Марсден преминуо је окружен породицом. Иза њега су остале супруга Френ и ћерке Шарлот и Оливија.

петак, 09. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару