Читај ми!

Како је краљ Константин учио дипломатију играјући шах с Титом

Откривамо вам занимљивости из живота бившег грчког краља Константина, који је јуче преминуо у Атини: од школског познанства са Омаром Шарифом, првог олимпијског злата које је донео Грчкој у готово 50 година, до лекције из дипломатије коју је научио играјући шах с југословенским председником Титом.

Последњи краљ Грчке, Константин II, преминуо је јуче у Атини у 83. години. Агенције су пренеле најважније чињенице из његове официјелне биографије, а ми вам откривамо и неке занимљиве детаље из његове младости.

Рано детињство провео је у изгнанству због немачке окупације током Другог светског рата. Краљевска породица избегла је прво на Крит, потом у Египат, па Јужну Африку, а те афричке године оставиће снажан печат на одрастање младог принца.

Официјелни сајт грчке краљевске породице наводи да је Константин течно говорио арапски са послугом у Египту, док му је једно од првих сећања из детињства било како весело тера залуталу краву са цветног травњака, држећи за руку јужноафричког премијера, у чијој кући у Кејптауну су тада живели.

У Грчку се вратио 1946, а наредне године његов отац, принц Павлос, постаће краљ, после смрти свог брата Јоргоса II.

У Александрији је Константин похађао Викторија колеџ, у којем су му, како откривају грчки медији, школски другови били будући јордански краљ Хусеин, али и будућа позната холивудска звезда, глумац Омар Шариф.

Млади престолонаследник је био пасионирани спортиста. Волео је једрење, пливање, атлетику, хокеј, одбојку... Бавио се и борилачким вештинама, а у каратеу је имао црни појас.

Једрење га је највише прославило, јер је у том спорту, као 20-годишњак, освојио златну олимпијску медаљу за своју земљу на Олимпијским играма у Риму 1960. Било је то прво олимпијско злато за Грчку после готово пола века, јер је претходно златно одличје освојено далеке 1912. Народ га је дочекао као хероја.

Занимљиво је да је у другој посади била његова сестра, принцеза Софија, будућа шпанска краљица и супруга краља Хуана Карлоса, која се једнако вредно и предано припремала за наступ у олимпијском тиму.

За време студија често је пратио родитеље током официјелних дипломатских посета, а упознао је и бројне светске лидере тог времена. Постоји и анегдота да га је југословенски председник Тито изазвао да одиграју партију шаха, током које је научио једну од првих дипломатских лекција у животу.

После изједначеног резултата играли су мајсторицу и Константин је био у позицији да победи. Тада га је отац дискретно гурнуо испод стола, дајући му до знања да се од њега очекује да победу препусти Титу.

Константин је био ожењен данском принцезом Ана Маријом, сестром актуелне краљице Маргарете Друге, са којом има петоро деце.

уторак, 13. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару