Читај ми!

Едвард Нортон открио да му је славна Покахонтас 12. прабака

Амерички глумац Едвард Нортон сазнао да је Покахонтас, романтизована и митологизована ћерка индијанског поглавице из 17. века, његова 12. прабака.

Едвард Нортон, позната холивудска звезда, сазнао је у епизоди Пи-Би-Есове документарне серије Пронађи своје корене (Finding Your Roots), да је потомак Индијанке која се удала за досељеника из Вирџиније, Џона Ролфа, преноси Си-Ен-Ен.

Историчар и водитељ Хенри Луис Гејтс млађи потврдио је глумцу да су дугогодишње породичне гласине истините, рекавши Нортону да постоји документ који доказује да његова породица води директно порекло од Покахонтас и Џона Ролфа и да му је легендарна Индијанка 12. прабака.

Према Гејтсовим подацима, пар се венчао 5. априла 1614. у Џејмстауну у Вирџинији – у време док је Вилијам Шекспир још био жив. Додао је да документи откривају да је Покахонтас умрла три године касније у Грејвсенду у Енглеској, док је Ролф умро у пролеће 1622. године.

Покахонтас је почетком 17. века дочекала енглеске досељенике у данашње Сједињене Државе. Легенда каже да је спасила живот капетана Џона Смита, зауставивши његово погубљење тако што је положила своју главу на његову.

Емисија, која прати историју предака познатих личности, такође је открила да је Нортонов трећи прадеда, Џон Винстед, поседовао породицу робова укључујући 55-годишњег мушкарца, 37-годишњу жену и пет младих девојака, старих 4, 6, 8, 9 и 10 година.

Нортон је у емисији навео да је истраживао своје порекло пре него што се појавио у емисији Пронађи своје корене и признао да му није пријало све што је сазнао о својим прецима.

„То није пресуда вама и вашем сопственом животу, али то је суд о историји ове земље и то треба прво признати, а онда се с њом борити“, навео је глумац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 13. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару