Откривена спомен-плоча Милану Младеновићу испред зграде у којој је живео

Поводом годишњице смрти музичара Милана Младеновића откривена је спомен-плоча испред зграде у којој је некада становао у Новом Београду. Обележје посвећено легендарном рок музичару дело је вајарке Лане Васиљевић и осим Милановог портрета садржи и стихове једног од највећих хитова ЕКВ-а.

На улазу у зграду у којој је од 1973. до 1994. године становао Милан Младеновић, у Булевару Милутина Миланковића 28, у Новом Београду, откривена је спомен плоча са Милановим ликом, уз стихове песме Земља групе ЕКВ: 

У сваком поразу
ја сам видео део слободе
И кад је готово
За мене, знај, тек тад је почело.

Спомен-плочу посвећену легендарном рок музичару открила је Маја Маричић испред Задужбине Милана Младеновића, која је овом приликом окупила Миланове пријатеље и станаре зграде, његове некадашње комшије.

„На овај начин обележена је годишњица Миланове преране смрти. Напустио нас је 5. новембра 1994. године“, наводи се у саопштењу Задужбине.

Спомен-плоча је ауторско дело уметнице Лане Васиљевић, величине је 75x50 центиметара и израђена је од алуминијума. Постављена је напорима Задужбине, уз помоћ и подршку Скупштине станара Булевара Милутина Миланковића 28, Завода за заштиту споменика културе Града Београда и Секретаријата за културу Града Београда.

„Била ми је велика част да стварам овај рељеф. Милана нисам познавала лично, али је његова уметност обележила велики део и моје младости и живота касније. Врло је тешко ухватити тај његов специфични поглед и израз лица, а да се види и његова нежна природа и тај бунт, борба за слободу. Плитки рељеф, а полупрофил, још један велики изазов... Ипак, била сам окружена са доста фотографија, видео-снимака и архивског материјала, да сам имала доживљај као да је свеприсутан, као да је све време поред мене. Као да смо водили дијалог док сам стварала. Изузетно емотивно и интимно искуство“, рекла је академска вајарка о свом раду на спомен-плочи.

„Овом таблом се оплемењује бетон, као што је Милан својим стиховима оплеменио ово окружење и све људе који су хтели да чују ту музику и те поруке“, истакао је Зоран Костић Цане, Миланов пријатељ, значај постављања спомен плоче на улаз Миланове некадашње зграде. 

Задужбина Милана Младеновића ће кроз активности које спроводи наставити да чува сећање на Милана Младеновића и његово стваралаштво, а о свим активностима редовно извештава јавност путем сајта.

среда, 14. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару