Читај ми!

Вилијам Шатнер о лету у свемир: Као смрт хладна, мрачна, црна празнина

Славни глумац Вилијам Шатнер је очекивао да ће постићи катарзу након историјског лета у свемир на летелици Блу ориџин у октобру прошле године. Уместо тога, путовање га је испунило „неограниченом тугом“ и новооткривеном захвалношћу за лепоту Земље.

Вилијам Шатнер је рекао да је његов „пут у свемир требало да буде прослава; уместо тога, изгледао је као сахрана“, наводи се у одломку из његове књиге „Храбро крени: размишљања о животу страхопоштовања и чуда“.

„Волим мистерију универзума. Волим сва питања која су нам долазила током хиљада година истраживања и хипотеза... али када сам погледао у супротном смеру, у свемир, није било мистерије, никаквог величанственог страхопоштовања... све што сам видео била је смрт“, написао је Шатнер.

Фотографије глумца прислоњеног уз прозор капсуле Џефа Безоса „Блу ориџин“ емитоване су уживо у октобру прошле године док се четворочлана посада приближавала граници свемира, познатој као Карманова линија, и наставила даље.

Али за Шатнера, присећајући се тог погледа скоро годину дана касније, била је то „хладна, мрачна, црна празнина... дубока, обавијајућа, свеобухватна“.

„Све што сам мислио било је погрешно. Све што сам очекивао да видим било је погрешно. Мислио сам да ће одлазак у свемир бити крајња катарза те везе коју сам тражио између свих живих бића – да ће горе бити следећи корак ка разумевању хармоније универзума", написао је Шатнер.

Глумац који је свет освојио улогом капетана Џејмса Кирка из „Звезданих стаза“, расплакао се по слетању, описујући да је доживео најдубље искуство које може да замисли.

„Надам се да се никада нећу опоравити од овога. Тако сам испуњен емоцијама због онога што се управо догодило. То је изванредно, изванредно", рекао је тада Шатнер.

Годину дана након што се вратио на Земљу, Шатнер је, међутим, написао у одломку: „Открио сам да лепота није тамо, она је овде, са свима нама. То што сам то оставио иза себе учинило је моју везу са нашом малом планетом још дубљом.“

„Било је то међу најјачим осећањима туге са којима сам се икада сусрео. Контраст између опаке хладноће свемира и топле Земље испод испунио ме је огромном тугом. Сваког дана се суочавамо са сазнањем о даљем уништавању Земље у нашим рукама: изумирању животињских врста, флоре и фауне... ствари за које је требало пет милијарди година да се развију, и одједном их више никада нећемо видети због умешаности човечанства. То ме је испунило ужасом. Мој пут у свемир требало је да буде прослава, уместо тога, био је као сахрана“, написао је Шатнер.

У недавном интервјуу који је дао за Вашингтон пост казао је да су „сви остали отварали шампањац, то је био осећање великог постигнућа“, али да се он уопште није тако осећао.

„Нисам славио. Ја сам, чини ми се, показивао песнице боговима“, изјавио је чувени глумац.

среда, 14. август 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару