Читај ми!

Преминула глумица Луиз Флечер, чувена медицинска сестра из филма „Лет изнад кукавичијег гнезда“

Преминула је америчка глумица Луиз Флечер, која је освојила Оскара за улогу бездушне медицинске сестре Речед, једног од најозлоглашенијих ликова у историји филма, у „Лету изнад кукавичјег гнезда“, Милоша Формана. Имала је 88 година.

Глумица је преминула у сну окружена породицом у свом дому у Француској, рекао је новинској агенцији АП њен агент Дејвид Шаул. Син Флечерве, Ендру Бајк, рекао је за Холивуд репортер да је умрла природном смрћу, мада је преживела две борбе са раком дојке.

Луиз Флечер је 1976. године освојила Оскара за најбољу главну глумицу за улогу немилосрдне медицинске сестре Милдред Речед у Формановој адаптацији истоименог романа Кена Кизија из 1962. године. Лет изнад кукавичијег гнезда је те године освоји и Оскара за најбољи филм, најбољу режију, најбољег главног глумца и најбољи сценарио.

У свом говору на додели Оскара, Лузиз Флечер је користила и знаковни језик како би захвалила и својим глувонемим родитељима, а публици се захвалила што је мрзи. Њено тумачење лика немилосрдне медицинске сестре било је толико незаборавно, да је Нетфликс 2020. године по њему направио серију Речед, о медицинској сестри која постаје негативка.

Луиз Флечер је такође глумила психијатра у Истеривач ђавола 2: Јеретик (1977) и играла је поред Питера Фалка у филму The Cheap Detective ( 1978).

На телевизији је тумачила религиозног вођу Каи Вин Адами у Звезданим стазама: Дубоки свемир 9 и била номинована за награду Еми 1996. и 2004. за своје гостујуће улоге у серијама Picket Fences и Јованка од Аркадије.

Недавно је глумила и у серији Shameless и појавила се у филму Лијева Шрајбера Савршен човек (2013) и у Нетфликсовој серији Girlboss, са Брит Робертсон у главној улози.

Пошто је провела више деценија изван шоу-бизниса, како би подигла своја два сина, Луиз Флечер се вратила у Холивуд и појавила се уз Кита Карадина и Шели Дувал у филму Роберта Алтмана Лопови попут нас (1974).

Пошто су Ен Бенкрофт, Анђела Ленсбери, Џералдин Пејџ, Колин Дјухерст и Елен Берстин одбиле прилику да играју медицинску сестру Речед – тврдећи да је лик превише зао – Форман је коначно дао улогу Флечеровој.

Знала је да се њен живот заувек променио када је први пут гледала Лет изнад кукавичијег гнезда са обичном публиком и видела како су људи реаговали на сцену у којој Мекмарфи (Џек Николсон) покушава да убије медицинску сестру.

„Било је то у Чикагу, и дворана је била препуна“, присећала се глумица. „Када ју је задавио, публика је устала, викала и навијала. Устала. Било је невероватно. Била сам дирнута.“

На својој листи 100 највећих негативаца у аналима филмова из 2003. године, Амерички филмски институт ставио је медицинску сестру Речед на пето место, иза Ханибала Лектора, Нормана Бејтса, Дарта Вејдера и Зле вештице са Запада.

Након што је Флечер чула како Чарлс Бронсон изговара њено име, када је изашла на бину да прими свог Оскара, рекла је: „Па, изгледа да сте ме сви толико мрзели да сте ми дали ову награду за то, и волим сваки минут овог филма. И све што могу да кажем је да волим што ме мрзите.“

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 14. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару