Читај ми!

Мира Адања Полак: Чарлс не би био ту да Британији не треба такав човек

Мира Адања Полак је одржавала контакте са многим високим званичницима двора Уједињеног Краљевства, што су гледаоци имали прилике да виде и у њеним емисијама. Гостујући у Јутарњем програму говори о свом виђењу будућности британског двора.

После смрти краљице Елизабете Друге, гошћа Јутарњег програма, Мира Адања Полак, сматра да неће доћи до тако великих промена као што се у јавности ових дана често чује.

„Краљ Чарлс сада је дефинитивно неко ко је предодређен да њу наследи, без обзира на све могуће комбинације које су долазиле, без обзира на његове године, без обзира на све оно што смо читали и чули. Све је то унапред испрограмирано и вероватно ће се догађати онако како треба да се догоди“, наглашава Мира Адања Полак.

Краљ Чарлс Трећи сигурно не би био ту да Британији не треба такав човек, додаје позната новинарка. Човек који на неки начин треба све то да некако упрости, да направи прихватљивијим, да буде спонтаније и да на неки начин Велика Британија постане модернија.

Двор ће остати оно што јесте

Многи су ових дана замерали краљу да се, у најмању руку, не понаша смирено, као што је то чинила његова мајка.

„Не видим проблем, он је увек био такав“, каже Мира Адања Полак. „Када је био у посети Београду, он је био уздржан, спонтан, у комуникацији и са новинарима када је био у Скупштини, био је једноставнији, него што је била његова мајка. И не заборавите, то је друга генерација, како год окренули. Ја не очекујем неке велике промене двора у односу на Британце и свет.“

Политика двора ће у будућности, вероватно, бити спонтанија, отворенија, мање контролисана, али двор ће остати оно што јесте. Он се није много мешао у политику, али је био врло користан у одређеним политичким подухватима.

Случај војводе и војвоткиње од Сасекса

„Црне овце“ породице, војвода и војвоткиња од Сасекса, Хари и Меган, одали су почаст краљици. Принц Хари је, уз посебно очево одобрење, поново обукао уноформу. Међутим, једини су од чланова породице који нису били позвани да синоћ присуствују великом пријему у Бакингемској палати.

„Оно што је породица одлучила и оно што је у породици договорено, то ће, без обзира на све, да се спроводи. Оно што су они урадили, они су за то добили јавну опомену своје породице. И нема разлога да то буде другачије и у јавним наступима. Не постоји једно што јесте, а друго како ћемо се понашати због ове ситуације. Ја то тако видим, никакво друго објашњење немам“, додаје Адања Полак.

Однос Виндзора и Карађорђевића

Односи британске куће и династије Карађорђевића су одавно утемељени и вековни. Принц Александар Карађорђевић је кумче краљице Елизабете, она га је крстила. Он је рођен у Лондону и једноставно, припада тој породици.

С друге стране, када су Чарлс и Камила долазили у Београд, он је отишао и у посету својим рођацима.

„Постоји нешто што није променљиво. То је историја и подаци који то казују. Они су блиски и они се при свим великим догађајима виђају, долазе, посећују се, иду на одређене догађаје у Европи и они представљају оно што представљају. Не видим ту никакву дилему. Принц Александар Карађорђевић јесте блиски рођак британске круне, и то је тако, ту нема промена“, наглашава Мира Адања Полак.

Да ли је британски двор само туристичка атракција

Двор никада није присутан у политичким одлукама, али јако много помаже и даје одређене смернице.

„Не мислим да је неважан и не мислим да је туристичка атракција. Бакингемска палата некада помогне, некада дâ јасне смернице, јер како другачије објаснити да сваки премијер долази код краљице“, сматра гошћа Јутарњег програма.

Додаје и да када има тако много комбинација и слободних тумачења, то значи да новинари не добијају све податке које желе. Очигледно је да је све структурирано, све је до танчина планирано и то је сигурно рађено доста дуго.

„Међутим, мислим да британска историја може да служи као нека врста уџбеника за оне који желе да владају. Нема пуно промена у начину владавине“.

Дугорочно планирање

Хроничари Круне тврде да је и избор снаха пажљиво осмишљен. Дозвољено је да се Вилијам ожени обичном грађанком, девојком без „плаве крви“ што је био преседан, како би се придобила подршка ширег грађанства. Хари је добио дозволу за брак са Афроамериканком Меган, као уступак грађанима бивших колонија.

„Ја верујем у љубав, сигурно, али верујем и у нека дугорочна планирања што се тиче Велике Британије. Јер Британија не би била толико дуго таква да нема long planing, што кажу. Увек унапред и то по 10-15 година. Да ли мислите да би ова врста догађаја, церемоније могла да се догоди ако то није осмишљавано последњих 10-15 година“, закључује Мира Адања Полак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 17. септембар 2024.
22° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи