Читај ми!

Роџер Федерер захвалио Мирки што га је трпела преко 20 година

Један од најуспешнијих тенисера на свету, Роџер Федерер, на свом званичном профилу на Инстаграму објавио је емотивно писмо у којем се опрашта од професионалног тениса. У писму је посебно поменуо и своју супругу Мирку.

Пошто му је, како је Роџер Федерер рекао у својој опроштајној поруци којом објављује повлачење из професионалног тениса, тело четрдесетједногодишњака послало јасну поруку, тенисер се посебно захвалио „својој невероватној супрузи Мирки“.

„Посебно желим да се захвалим својој невероватној супрузи Мирки која је са мном проживела сваки минут. Она ми је помагала да се загрејем пре финала, гледала безбројне мечеве, чак и када је била у осмом месецу трудноће, и трпела моју шашаву страну преко 20 година“, написао је Федерер и поменуо и своју децу.

„Такође желим да захвалим својој деци, моја предивна деца су ме увек подржавала, увек била спремна за истраживање нових места и стварање дивних успомена. Видети своју породицу како навија за мене са трибина је осећај који ћу памтити заувек“, стоји у Федереровој поруци.

Мирка Федерер је позната као супруга Роџера Федерера, али, многи можда и не знају да је и она у младости била перспективна тениска звезда. Повреда је прерано прекинула њене тениске амбиције. Ипак, стала је уз свог мужа и помогла му да постане један од најбољих играча у свих времена.

Тенисерка пред којом је била блистава каријера

Мирослава Мирка Вавринец рођена је 1. априла 1978. године у садашњем словачком месту Бојнице. Након њеног рођења, њена породица је напустила Чехословачку и преселила се у Швајцарску у потрази за бољим животом за себе и своју децу.

Миркини родитељи су водили скроман живот. Своје скромно одрастање често је наводила као разлог што је постала особа каква је данас. Мирка је говорила да су ране животне борбе учиниле да буде захвална за садашње богатство и начин живота.

Гледање тениског меча у детињству изазвало је њено интересовање за овај спорт и као божанском интервенцијом упознала је Мартину Навратилову са осам година. Од Мартине је на поклон добила тениски рекет, за који је тврдила да јој је најбољи поклон у животу пре него што је срела Роџера.

Крајем деведесетих, након дугог напорног рада на тениском терену, добила је прилику да представља Швајцарску у професионалној тениској арени.

Иако Мирка није имала дугу и посебно успешну каријеру, ипак је имала велики број обожавалаца. Играјући широм света на разним турнирима почетком и средином деведесетих година, њена каријера је почела сјајно, а кулминирала је победама на тениском првенству у Тел Авиву 1997. године и ИТФ тениском турниру у Клирвотеру.

На крају је изабрана за швајцарски олимпијски тим за Олимпијске игре у Сиднеју 2000. године где ће упознати Роџера Федерера, који је тек започињао професионалну каријеру.

Упознавање уз малу помоћ рвача

Рвач Лудвиг Кунг, такође део швајцарског олимпијског тима, открио је како су се њих двојица упознали. Кунг каже да су сви знали да се Роџеру свиђа Мирка, па су покушали да их натерају да проведу више времена заједно, па су их једном приликом закључали у соби како би им дали времена да се упознају. Рвач је тврдио да су се до краја Олимпијских игара већ пољубили.

Мирка, наводно, у почетку није обраћала пажњу на Роџерову заљубљеност, а он је у интервјуу Гардијану 2016. открио да је она тада као двадесетједногодишња девојка сматрала да је он сувише млад за њу. Када ју је први пут пољубио, рекла је: „Тако си млад.“ Одговорио је да има осамнаест и по година, на шта је Миркин коментар био: „Океј, ти си беба.“

Опраштање од тениса

Када се Мирка пласирала у треће коло Ју-Ес опена у трећем кварталу 2001. године, била је на врхунцу своје тениске каријере. Први пут у каријери пробила се међу 100 најбољих на свету.

Међутим због поновљених повреда била је принуђена да напусти тенис. Оперисана је због проблема са стопалом, али није успела да поврати форму, а болови су се погоршали.

„Роџер ми је био највећа утеха током тих осам месеци опоравка од повреде. Вратио ми је мој тениски живот. Када је он побеђивао, било је као да ја побеђујем“, испричала је једном приликом Мирка.

Брак и деца

Након што су се забављали скоро деценију, пар се венчао 2009. Имали су малу церемонију у Базелу и разменили завете у присуству својих пријатеља и породице. Венчање је одржано у чувеној вили Венкенхоф, из 16. века.

Убрзо после венчања Роџер и Мирка су добили близнакиње, Милу Роуз и Шарлин Риву. Да поново очекују принову објавили су крајем 2013. године. Мирка је поново родила близанце, овога пута два дечака, Леона и Ленија.

Навијачи су у шали како би њихова деца једног дана могла да освоје титуле у дублу, што ће се можда и догодити, с обзиром на то да већ деле страст својих родитеља према спорту.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 15. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару