Читај ми!

Елизабета Друга – краљица стила за сва времена

Смрћу краљице Елизабете Друге завршила се једна ера, чији је она била симбол, не само својом личношћу, карактером, него и одевним стилом.

Током седам деценија на трону, краљица Елизабета је увек остала доследна себи, јединствена и препознатљива. Иако не баш упечатљивог стаса, у свакој прилици остала је краљевски импресивна и отмена. Како и доликује „величанству“.

С годинама се њен модни укус адаптирао природним физичким променама, не пратећи трендове и не робујући модним диктатима.

Децентну гламурозност дугих струкираних хаљина из младалачких дана заменила је весела елеганција пуна оптимизма у позним годинама.

Увек у беспрекорној једнобојној комбинацији упадљивих боја, сукње или хаљине до испод колена и дугог капутића, са дамским, али младалачким шеширом истоветне нијансе, уз најчешће цветне детаље, уклопљеним са једноставном ташном и удобним ципелама без високих потпетица.

Одавала је утисак стабилности и подршке, традиције, али и топлине.

Бирала је намерно дречаве боје, да пошаље поруку да је присутна, да је уз народ, да би грађани који дођу на неки скуп и из далека са сигурношћу знали да су видели краљицу.

У избору накита, посебно често коришћених брошева, увек је било много симболике. Никада ништа није облачила случајно.

И када би ташну преместила из једне у другу руку, или завртела венчани прстен, слала би свом особљу знак да је ослободе досадног саговорника.

Медији наводе да је једном приликом засенила чак и највећи холивудски секс-симбол, чувену Мерилин Монро. Мерлинкина бљештава ултрамодерна металик хаљина на премијери филма изгубила је битку са заслепљујућим сјајем тијаре, огрлице и драгог камења које је Елизабета за ту пригоду извукла из краљевских шкриња.

Неупадљиве драп или сивкасте нијансе, као и панталоне носила је само у опуштеним тренуцима код куће или на одмору. Волела је боравак у природи и дуге шетње. Око главе би тад везивала троугласту мараму.

У свакој прилици својим одевањем и држањем настојала је да народу пошаље поруку: Не брините, монархија је у сигурним рукама.

Креаторка Анђела Кели је била задужена за краљичину одећу од 1994. године. Са својим тимом је водила евиденцију сваког комада одеће који је сашивен за Елизабету. Детаљно су проверавали квалитет материјала и крој како би установили да ли одређени комплет може да се обуче у одређеној прилици и под одређеним временским приликама.

Кели је тврдила да је краљица била прилично скромна и да је носила исту одећу у више прилика и по неколико деценија. Такође, у порубе њених сукања и хаљина ушивано је олово како би се спречило да се непримерено задигну.

Иако није пратила актуелне модне трендове, неон зелена боја њеног костима који је носила 2016. године постала је хит на друштвеним мрежама. 

Стил краљице Елизабете вероватно нико никад неће моћи да копира. Они који су живели у њеној ери памтиће је као жену гвоздене снаге, беспоговорног ауторитета, непресушне енергије, али и мајчинске благости и ведрог осмеха.

четвртак, 15. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару