Читај ми!

Драгуљи, али и лабудови и јесетре – наследство које је припало краљу Чарлсу

Новом краљу Чарлсу Трећем неће бити потребни пасош ни возачка дозвола, али ће зато добити у посед све лабудове и јесетре на подручју Уједињеног Краљевства, што је само део шареноликог наследства које му припада.

Принц Чарлс, са 73 године, најстарија је особа која је икада преузела британски трон. Постао је Краљ Чарлс Трећи након смрти мајке, краљице Елизабете Друге, али и добио шаренолико наследство.

Британски монарх је углавном церемонијална фигура и генерално се очекује да се не меша у политичка питања. Али ипак монарх има одређена уставна овлашћења и неке необичне погодности.

Нови краљ Велике Британије ће путовати без пасоша и возити без дозволе, поседоваће све лабудове у Енглеској и можда ће наставити традицију прослављања свог рођендана два пута годишње.

Чарлсова мајка, краљица Елизабета Друга, имала је два рођендана – њен стварни рођендан 21. априла, који се обележавао приватно, и званичну јавну прославу – другог уторка у јуну, када је лепше време обично било боље за параду на отвореном.

 Пошто је Чарлсов рођендан у хладном периоду – 14. новембра, вероватно ће и он имати „званични рођендан“ у топлијем месецу.

Лабудови, делфини и јесетре 

Британски монарх не влада само људима. Од 12. века, лабудови у отвореним водама широм Енглеске и Велса сматрају се власништвом монарха.

Сваке године, краљевска права се остварују на деловима реке Темзе, где се лабудови броје у складу са традицијом која је сада постала мера очувања. Ово се односи на јесетре, делфине и китове у британским водама.

Краљ Чарлс не наслеђује не само трон већ и приватно богатство краљице Елизабете, без плаћања пореза на наследство.

Британски монарси нису обавезни да откривају вредност својих „приватних финансија“, али према Сандеј тајмс листи богатих 2022, Краљица је поседовала око 370 милиона фунти (426 милиона долара).

Највећи део личног богатства покојног суверена прећи ће на Чарлса.

Чарлс наслеђује и Краљевску збирку уметности и накита,  званичне резиденције, Краљевски архив, крунске драгуље за које се процењује да вреде најмање три милијарде фунти.

Краљичино приватно богатство биће додато Чарлсовом, које је сајт celebritinetworth.com проценио на око 100 милиона долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару