Читај ми!

Љубав победила предрасуде – краљевско венчање на које се чекало 19 година

Протеклог викенда судбоносно „да“ изговорили су сестрић данске краљице Маргрете Друге, данско-немачки принц Густав од Сајн-Витгенштајн-Берлебурга и његова изабраница Карина Акселсон. Ништа не би било тако необично да се на ово венчање није чекало пуних 19 година, јер је принцу, на основу тестамента, који је оставио његов деда, било забрањено да се ожени женом без плаве крви.

Аристократско порекло није само привилегија, понекад може бити и препрека да учините нешто најнормалније – да се ожените женом коју волите. Такав је био случај са педесеттрогодишњим Густавом, најстаријим сином данске принцезе Бенедикте и Ричарда, шестог принца од Сајн-Витгенштајн-Берлебурга.

Принчев деда, Густав Албрехт, пети принц од Сајн-Витгенштајн-Берлебурга, написао је тестамент, у којем је захтевао да будућа супруга његовог наследника буде аријевка, племенитог рода и протестанткиња да би наследио палату Берлебург и припадајуће имање.

Супруга његовог сина више је него испуњавала задате услове, јер је била млађа ћерка данског краља. Са унуком то није био случај.

Њега је срце одвукло ка Карини Акселсон, рођеној Американки, бившој манекенки и успешној дечјој списатељици. Лепа Карина је Густавова вршњакиња, дуго је живела и радила у Паризу. Католкиња је, отац јој је Швеђанин, а мајка Мексиканка.

Иако деда није био више жив, његова последња жеља је и даље била важећа, тако да Густав, седми принц од Сајн-Витгенштајн-Берлебурга, није могао своју изабраницу да одведе пред олтар. И то у 21. веку!

Додуше, могао је, али би тада остао без палате Берлебург, прелепог здања из 13. века и једне од ретких аристократских резиденција у Немачкој у којој иста породица живи већ 750 година.

И где је ту правда?

Његов брат од тетке, син краљице Маргрете, дански престолонаследник Фредерик, оженио се девојком без трунке „плаве крви“, Аустралијанком Мери Доналдсон коју је упознао у једном пабу на Олимпијским играма у Сиднеју.

Други брат од тетке, принц Јоаким, двапут се женио и оба пута женама без аристократског порекла. И нико се томе није успротивио.

Густав је водио дугу правну битку за право да се ожени женом коју је изабрао и да притом наследи оно што му законски припада, што је део породице оспоравао.

На крају је немачки Врховни суд недавно пресудио да је он наследник замка и имања и да тестамент његовог деде више не стоји на путу његовом браку са Карином.

Грађанско венчање је обављено трећег, а црквено 4. јуна, у капели замка Берлебург.

Била је то интимна церемонија за породицу и ужи круг пријатеља, затворена за јавност, којој је присуствовало осамдесетак људи.

Медијима је био забрањен приступ, чак се и списак гостију држао у тајности, тако да је у јавност доспело свега неколико фотографија преко друштвених мрежа.

Гости на прослави били су и његови рођаци, принчеви Фредерик и Јоаким од Данске са супругама.

Карина је у недавном интервјуу изјавила колико је развила близак однос са принцезама Мери и Мари, са којима има много заједничких интересовања и које су обе, попут ње, „из народа“, па схватају још боље њену животну ситуацију.

Модерна бајка не би била бајка, ако се не би завршила на традиционалан начин, уз „и живели су срећно до краја живота“.

Уз мали савремени додатак „са своја четири пса, два лабрадора и два енглеска шпанијела“.  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару