Читај ми!

Смучило јој се да се шали на сопствени рачун, Бојана Стаменов смршала на "војнички начин"

Како би охрабрила све који се боре са вишком килограма, позната певачица Бојана Стаменов у РТС Ординацији појавила се потпуно другачија, смршала је више десетина килограма. Открила је све о свом путу и начину на који је постигла циљ. У емисији је гостовао и њен тренер, који је говорио о значају поштовања договора које имају и открио детаље заједничке борбе.

Иако је Бојана раније већ гостовала у Ординацији, водитељка и певачица су се симболично поново упознале, јер Бојана физички сада изгледа потпуно другачије, али осим спољашњих промена, има и других – пре свега побољшање здравља. Причала је о томе колико се заправо променила: "Осећам се далеко лакше, боље, психички боље, физички, о томе да и не причам. Осећам се као милион долара", за шта је добила громогласни аплауз подршке и потврду да тако и изгледа. Открила је да досадашњи процес мршављења траје око годину дана, али и да нема намеру да се ту заустави.

На почетку се осврнула на то како је настао проблем: "Морам да нагласим, ја сам имала здравствених проблема и кренуло је све низбрдо. Имам 35 година, а раније, ако вратим филм уназад, нисам редовно јела јер било је наступа, концерата, и онда често си већи део дана у колима, на ногама, на проби, па онда кад заседнеш, онда заседнеш па буде велики оброк, оброкчина практично."

Истакла је да је та нередовност, а пре свега количина и врста хране коју је јела, довела до гојазности:

"Треба се бавити неким режимом... Ко ће да носи чинијице, храну, ово-оно, међутим, испоставило се да кад се хоће – све се може", искрено је испричала.

Гојазност јој је донела и озбиљне здравствене проблеме

"Код мене здравствено стање је баш било катастрофа. У јуну 2020. године мој шећер је био 27,7 и онда сам приметила да не видим добро", открила је позната певачица преломну тачку у освешћивању, да постоји нешто на шта мора да реагује.

"Ја до тада никад нисам имала проблеме, била сам једна здрава дебелица и увек је било на граници инсулинске резистенције. Наравно, толика гојазност мора да (има последице). Године 2007. одстранила сам жучну кесу, јер сам имала неких проблема. Тада су ми рекли да морам да водим рачуна шта једем, јер сам потенцијални дијабетичар.

Највише што сам издржала у неком условно речено режиму је било непуних шест месеци и онда једноставно... не да се умориш, него се смориш, буде ти досадно. Једноставно се смориш, као да ја сад водим рачуна и као нешто мршавим, онда то успори", испричала је Бојана причу у којој могу да се препознају сви они који муче муку са вишком килограма.

Бојана је и раније покушавала да се ослободи вишка килограма:

"Ви одете код нутриционисте и дају вам листу, обележе вам намирнице, или ако је приватни нутрициониста – направи вам оброк, само за вас, по вашој мери и вашем кроју, на основу неких мера или чега год, и онда, као, видимо се за две недеље или за недељу дана или тако нешто", истакла је Бојана.

Одлучила сам се за нешто другачији метод

"Ово што сам ја урадила – свакога дана само била дужна да испостављам извештаје, да рапортирам кад сам заспала, кад сам се пробудила, шта је било за доручак, ручак, вечеру. Да ли сам имала неки стрес или нешто, да ли је ПМС, кад је, и слично. У почетку сам се питала да ли је реално да ја сад треба да пишем некоме кад сам спавала, шта сам јела... сад да ли да запишем да сам данас појела штанглу чоколаде... (или да слажем)... али сам писала", наводи Бојана Стаменов. 

Знала је да и ако не упише у листу нешто што је појела, то заправо значи само лагање себе:

"Не лажете ви ни нутриционисту, ни било кога ко вас контролише – лажете себе. Приметила сам да ми је здравствено стање угрожено, постала сам агресивна, осиона, на све реагујем... Што би рекла моја бака: 'Шта прашћеш на све нас, дијете, шта ти је', али најгора манифестација је био вид", наводи Бојана.

"И отишла сам на ендокринологију у августу и рекла докторки: 'Ја вам се извињавам што вас не гледам', буквално гледам негде у неку празну тачку. Јако сам нервозна јер не видим добро и не могу кад гледам у људе, мутни су, мене то чини још нервознијом... 'Па добро, Бојана', тако и тако и она је мене пустила да ја њој испричам све своје нервозе", истиче певачица.

Смучило ми се да се шалим на свој рачун

Са гледаоцима РТС Ординације поделила је тај искрени разговор са докторком: "Више ми се смучило, докторка, да кад уђем у простор морам да се нашалим на сопствени рачун, да бих тај мехурић тензије разбила, па као – добро, можемо... или да тражим столицу посебно... Нисам прошетала градом не памтим колико, не знам више како Београд изгледа. Докторка, ја бих да идем на операцију желуца".

Пошто се та операција обавља у Клиничком центру, пацијенте који испуњавају услове, испричала је Бојана, докторка је убацила у програм операције за смањење желуца. Тачно ту операцију коју је и желела. У октобру 2020. прошла је конзилијум и тада јој је речено да треба да скине још 10 одсто своје килаже, или бар да се никако додатно не угоји, како би била кандидат за операцију, пошто би је, у супротном, одбили.

"Све сам ја то схватила озбиљно. Међутим, дошла сам на једну контролу, можда другу, онда су докторке добиле корону. Наравно, за ту операцију, оно што је битније и од нутриционисте и од ендокринолога, и од свих њих који одлучују о тој операцији, јесте психолошка припрема и психотерапеут с којим се ради.

Ви као особа која доноси ту одлуку морате да се припремите психички на то нешто што ће се десити након операције. Не кажем да операција није решење и да не треба да се ради. За неке људе је сигурно решење.

Дефинитивно, ја сам била једна од оних које су биле у то убеђене. Штавише, потпуно убеђена да кад то урадим, мој живот ће се променити и ја сам баш била спремна и ишла сам и код психотерапеута и код нутриционисте. Стицајем околности – корона, пролазе новембар, децембар, јануар..."

Како јој се нико са хирургије није јављао месецима, мислила је да су "дигли руке" од ње: "Просто не знам шта да мислим. Ја и даље водим рачуна, међутим, килограми су у једном тренутку почели да стагнирају, па и да иду горе", присетила се.

Чекајући операцију открила је и другачији приступ мршављењу

Признаје да је тада била очајна: "Тада више нисам припала свом телу и ја сам много тога хтела, али једноставно нисам могла ни да ходам колико сам хтела, много тога што бих хтела... И на наговор једне другарице, која ми је послала број телефона – 'Ево, јави се човеку, они су стварно супер и супер раде и знају...'

А била сам скептична, била сам баш гојазна... да ли ће неко умети да ради са толиком персоном, јер гледајући стране емисије, оне западне, где губе килограме, рекох: Ако ће неко мене тако да малтретира, ја неећууу, али некако кад дођеш у ситуацију да треба да будеш у тренерци, без шминке, рашчупана овако и онако и сад ти треба да радиш неке вежбе, мени је било јако непријатно и тај почетак ми је био буквално трауматичан.

Иако је на почетку рекла да неће да говори о томе колико је имала килограма пре него што је почела да вежба, ексклузивно је открила и овај податак: "Ми смо кренули са 185 кила, а можете мислити, ја сам скинула пре тога још доста због припреме за операцију."

Описала је и сусрет са тренером Немањом Тодоровићем: "Ја сам дошла и рекла овако – Ја се спремам за операцију, видим да исхрана не иде, ја хоћу да се оперишем и мени треба помоћ да скинем килограме јер ја не знам да ли ће они мене да зовну и кад ће да ме зовну. Ако виде да сам се угојила, одбиће ме, а мени треба операција, операција и фиксација на операцију."

Иако ју је тренер упозорио да кад крене да вежба можда може да пожели и да се не оперише, она то није хтела ни да чује, ипак стрпљиво је сарађивала. Објаснила је како је у том моменту изгледао њен распоред оброка: "Ја испричам како се храним, нутриционистички систем – доручак, да ли је то парче извесног хлеба са младим сиром, салатом или кувано јаје... ко је био код нутриционисте, зна о чему причам..."

Онда је добила нови папир на коме је писало слично нутриционистичком режиму, али са неким изменама: "На том папиру пише отприлике слично, али одједном, на пример, могу да поједем грчки јогурт, могу да једем воће, што ми је било искључено у нутриционистичком режиму због шећера, па ми је дозвољено да једем, на пример, сочиво, пасуљ и грашак, који не бих исто смела због тог високог гликемијског индекса... шаргарепа може, целер може, али ако је сиров, рендан у салати, никако кувано и тако те ствари... заправо не много различито од самог нутриционистичког режима, али је различито у томе што сам имала три оброка дневно, смела сам воће и сваки мој оброк прилично засити. Значи, никад нисам била гладна."

Детаљније је испричала како је изгледао њен тадашњи јеловник: "За доручак, на пример, поједем три пржена јаја, парадајз, краставац, а у почетку, док сам била на сведенијој исхрани – и воћку. За ручак поједем 250 грама печеног пилећег меса, грилованог, прженог, на тефлону, како год ко воли да га спрема. Уз то иде и салата, у зависности од величине, главицу ајсберг зелене салате, купус затим воћка."

Установила је тада да је салата благо, али и колико је раније претеривала са другим намирницама: "Ја сам се толико одвикла од хлеба да сада кад видим колико моји укућани (волим вас убацује) једу хлеб, кажем им – 'Нисте нормални', али добро, поштујем, волим и ја, шта да радим, али немам више толику жељу", искрено је испричала.

На питање значи ли то да више не једе хлеб уз главни оброк, Бојана је имала инересантан одговор: "Сва три оброка су главна и ја онда за вечеру могу да поједем, сад да ли ћу појести за доручак или вечеру, нпр. овсене пахуљице са киселим млеком и неким бобичастим воћем, циметом или ћу то појести за вечеру или ћу за вечеру имати интегрални рижото с печуркама или рибу, салата је увек ту. Можете за доручак да поједете на пример сатараш."

Нагласила је да се иначе све време осећа сито и да јој је то изузетно важно.

"Другачије се крећем, другачије понашам, расположена сам, имам енергије"

Иако је Бојанина феноменална промена изгледа очигледна, све време је у ваздуху висило питање колико сада Бојана Стаменов има килограма, па када јој је водитељка то питање и поставила, Бојана се нашалила с њом:

"Колико Ви имате килограма?"

Марија Поповић: "Ја имам 55."

Бојана Стаменов: "Овако сам Вас отресла (показује као да отреса мрвице са рукава и изазива одобравање публике). Плус 15. Дакле, 70 килограма за годину дана сам скинула.

На коментар да је разлика између "некад и сад" очигледна, Бојана је прокоментарисала: "Види се, видим и ја и када тако кренем да кукам мом драгом тренеру, он ми пошаље слику – 'Погледај каква си била првог дана, погледај сада', и јесте разлика..."

Признала је да је то мотивише јер у једном тренутку целог процеса мршављења дешава се да људи почну да примећују: "Другачије се крећем, другачије понашам, расположена сам, имам енергије. Да је мени неко рекао да ћу ја на овај начин да пронађем пут након четири и по месеца тренинга, режима у ком сам била, ја сам скинула 30 килограма.

Ти први увек иду некако брже и дошла сам само након сплета околности око операције и свега и рекла: ја не могу да спавам већ месец дана, ја се сада стварно двоумим... знам да си ми на почетку рекао да ћу можда променити мишљење... стварно сада мислим да не треба да се оперишем", закључила је Бојана Стаменов.

Још је говорила о томе да сада у ситуацијама када покуша да има "озбиљнији" оброк, када добије простор да може да спаја протеине и угљене хидрате, она спреми тај оброк, поједе га до пола и више не може: "Надула сам се, не могу више да једем... кад сам дошла до тога да сам доживела да мене терају да једем...", рекла је уз смех и изазвала аплауз публике и апсолутну подршку.

Тренер: Кључ је у њеној одлуци и спремности да реши проблем

У студију им се придружио и Бојанин тренер Немања Тодоровић, који је помогао Бојани да смрша. Кључ успеха није ни само у исхрани ни само у тренинзима: "Ја бих рекао да је кључ њена спремност и одлука да реши проблем који је имала", каже Немања.

Немања је рекао да је било изазовно осмислити програм баш за Бојану, јер је познато да код вишка килограма људе боле зглобови и постоје нека ограничења за вежбање: "Било је изазовно али не и немогуће. Значи све оно што бисмо радили у регуларном тренингу било је само прилагођено ситуацији и њеном тренутном нивоу способности."

"Бојана има три тренинга снаге недељно, значи чист тренинг снаге и још два или три пута недељно је долазила на тзв. популарни кардиотренинг", истакао је Немања.

"Самоиницијативно, ако смем да нагласим", убацује се Бојана.

"Морам да је похвалим зато што она баш неће да прича о томе, али она је баш војник што се тиче дисциплине. Осим у ситуацијама када није била у Београду, када није била у могућности да дође, није пропустила готово ниједан тренинг", додао је тренер.

Оно што је за њу било кључно од свега што је Немања применио, Бојана види овако: "Физичка активност која је покренула да ли допамин или које већ хормоне", па је тако успела да себе посматра у огледалу као другачију особу: "Зглобови су ми постали танки, прстење је постало велико..."

Каже је да јој је много значила Немањина контрола, али да није увек лако: "Било је момената кад бих можда и посустала... штавише, он уме да пошаље смајлија са руком која маше, а то значи да два дана нисам писала извештај и онда морам да седнем да се сетим свега."

Немања је објаснио разлог таквог третмана: "Свако ко жели да на дуге стазе смрша и да смрша онако како треба, односно да доведе своју фигуру до жељеног облика или да оздрави у крајњем, мора да буде дисциплинован. Покушавамо да им помогнемо да се дисциплинују, јер дисциплина на крају води у стварање навике и резултат.

А навика вас мења из корена и онда Бојана, кад иде на наступе, тачно све испланира унапред – понела сам три различита јела за два дана итд., тамо ћу се снаћи, то ћу скувати, да ово, да оно... тако да и ја сад могу да се скроз опустим." Ипак, то не значи да више није потребан извештај. Напротив:

"Докле год не стигнемо до финалног циља. Е онда, кад стигне до циља, иде фаза одржавања и онда опет мора да ми пише извештаје, само су они мало мање стриктни", рекао је Немања Тодоровић.

Пошто Немања ради и са другим клијентима, испричао је које грешке људи најчешће праве када улазе у процес мршављења и шта је оно што их најчешће сломи па не истрају у свом путу...

"Сломи их то што желе брзе резултате и сломи их то што се много баве математиком. Значи они одмах – ахаа, за седам дана сам изгубио два и по килограма, то је онај први удар скидања килограма... аха седам дана – два и по килограма, то је за месец дана пута четири, десет килограма, три месеца... значи сад они то одмах израчунају колико ће то да буде за три-четири месеца и то је 'рок'.

Значи, прва ствар, нема те математике, нема ограниченог трајања. Проблем је у томе што људи не уводе трајне промене у своје понашање, у своје навике, него једноставно траже неку магичну пилулу, траже неки тајни начин... сад придају значај неким намирницама, можете често да чујете: та намирница је пуна антиоксиданата, топи маст, то ће да изведе чудо... не, то не постоји", јасно је рекао.

Када је Бојана говорила о томе колико килограма жели да има, искрено је рекла да није имала ту пројекцију: "Мој први циљ – кад сам дошла и рекла хајде да видимо – био је да дамо свему овоме годину дана. Ево, годину дана је прошло и сада имам идеју – хајде да видим двоцифрен број на ваги, а то значи 99 килограма, за све оне којима то није јасно", истакла је.

"Па кад то будем видела, онда ћемо видети како ћу ја тад изгледати јер ја нисам знала ни како ћу изгледати са 70 килограма мање, а и даље сам крупна, али некако тај двоцифрени број кад будем угледала, мислим... ватромет ако будете тог неког видели из правца Звездаре – то сам ја!

Циљ ми је, драга Марија, да се увек овако добро осећам. Сада се осећам лепо. Једино што ја сад хоћу још и хоћу још нешто више и рекла сам да ако доживим да обујем кожне чизме изнад колена, ништа више не морам..."

Осим што дивно изгледа, Бојана је закључила да се сада осећа здраво и добро, и да је то и поента читавог процеса. А како би и јавност видела Бојанине нове резултате у наставку процеса мршављења, нови сусрет у РТС Ординацији договорен је за годину дана.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару