Читај ми!

Мали принц плагијатор

Јапански принц Хисахито, 15-годишњи син престолонаследника Фумихита, добио је прошле године литерарну награду за есеј који је написао о острвима Огасавара. Јапански медији открили су ових дана да су делови есеја преписани без цитирања извора. Из царске породице је саопштено да ће принц прегледати есеј и ревидирати библиографију.

Лист Асахи шимбун обратио се средином фебруара царском дому поводом сазнања да су одређени делови принчевог есеја „веома личили на извор који није помињан".

Већ следећег дана уследио је одговор у виду саопштења за јавност у којем се наводи да је „опис принчеве референтне листе неадекватан" и да ће Хисахито прегледати библиографију како би проверио да ли треба додати још извора, осим оног који је навео поменути часопис.

У питању је есеј о острвима Огасавара, заснован на сећањима на путовање на које је принц ишао са својом мајком, принцезом Кико, када је био дете.

Есеј му је донео престижну литерарну награду града Кита-Кјушуа, на такмичењу на којем је учествовало готово стотину радова. Есеј принца Хисахита освојио је другу награду, која му је уручена на виртуелној церемонији у марту 2021.

Према саопштењу за штампу, подразумева се да ће принц Хисахито контактирати градске званичнике у Кита-Кјушуу како би изменио есеј и додао потребне референце у библиографију. Враћање награде није поменуто као опција.

Принц Хисахито од Акишиноа је други у реду за јапански царски трон. Једини син Фумихита, принца од Акишиноа и принцезе Кико, и братанац актуелног цара Нарухита. Принц има две старије сестре, Мако (која је напустила породицу након удаје за човека без аристократског порекла) и принцезу Како.

Принц Хисахито је недавно уписао престижну средњу школу Универзитета Цукуба, која се налази у округу Оцука у Токију. Он ће бити први престолонаследник који ће прекинути образовну традицију и неће похађати средњу школу Универзитета Гакушуин.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару