Читај ми!

Четири дана славља за 70 година владавине краљице Елизабете

Платинасти јубилеј британске краљице Елизабете Друге славиће годину дана, две и по милијарде људи широм Комонвелта. Централна прослава биће у јуну у Виндзору где су узавреле припреме увелико у току.

За британску краљицу 6. фебруар је пре свега годишњица смрти њеног оца, краља Џорџа Другог. Сандрингам, као место његовог рођења, али и смрти, идеалан је симбол за почетак обележавања платинастог јубилеја, које ће трајати годину дана и одвијати се у 54 чланице Комонвелта, а које сама краљица помно надгледа. Но, зима није време за велико славље. Зато ће централна прослава трајати четири дана, од 2. до 5. јуна у Виндзору.

„Мислим да је присутна огромна глад да се изађе напоље, слави и весели, а има ли боље прилике од краљичиног платинастог јубилеја?“, наводи Грејем Баркер, председник Комитета за прославу платинастог јубилеја у Виндзору.

Нација, уморна од пандемије, закључавања и забрањених журки владе Бориса Џонсона на краљицу гледа као на морални узор у тешким временима, јер није пристала да буде изузета од правила ни током сахране супруга принца Филипа. Зато се очекује да милиони изађу на улице и славе са краљицом у јуну. Виндзор очекује инвазију.

„Организујемо пикник у парку. Надамо се да ћемо успети да сакупимо олдтајмере, који ће представити последњих седамдесет година. Различит модел аутомобила за сваку годину краљичине владавине. Биће интересантно видети колики број људи ће успети да препозна и именује све моделе. Биће музике и видео-екрана у парку на којима ће људи моћи да прате шта се дешава у Лондону, јер ће бити и прослава у Бакингемској палати“, наглашава Лиса Хантер, члан Комитета за прославу платинастог јубилеја у Виндзору.

Виндзорски пивари спремају посебно пиво, које ће личити на шампањац.

„Међу приварима постоји дуга традиција прављења посебних пива за краљевске прославе. С обзиром на то да смо базирани у Виндзору, да имамо краљевску лиценцу и да радимо са јечмом са краљевског имања, сматрамо да нам је дужност да се укључимо у сваку прославу у замку“, истиче Вил Калверт, директор пиваре Виндзор и Итон.

„Идеја нам је да користимо хмељ из свих делова Комонвелта. Користимо хмељ из целог света. Има британског хмеља, а има га и из 'Новог света', махом са Новог Зеланда“, додаје Мат Стед, главни пивар пиваре Виндзор и Итон.

И чувени колеџ Итон, расадник британске елите, који су похађали и принц Вилијам и Хари, даје свој допринос јубилеју.

„Иницијатори су сами ученици. Организујемо банкет, а сами ђаци се дизајнирати јеловник, кувати и служити храну гостима“, каже Лиса Хантер, члан Комитета за прославу платинастог јубилеја у Виндзору.

Годину дана платинастог јубилеја, било да се слави у Сандрингему, Виндзору, Лондону или широм Комонвелта, има двојако значење. С једне стране слави се седам деценија стабилне владавине Елизабете Друге, а с друге стране долази до активне примопредаје власти и полаког али јасног остварења визије принца Чарлса, која предвиђа јефтину, ефикасну, отворену модерну монархију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару