Читај ми!

Камила коначно постала равноправан члан британске краљевске породице

Краљица Елизабета Друга изненадила је Британце саопштењем објављеним поводом прославе платинастог јубилеја, да ће када је на трону замени њен син, принц Чарлс, његова супруга Камила, војвоткиња од Корнвола, носити титулу краљице, мада се до сада сматрало да ће носити само титулу принцезе.

Упознали су се и заљубили у раним двадесетим, уживајући у „блаженој“ 18-месечној романси током које је млади принц Чарлс обасипао Камилу пажљиво сроченим љубавним порукама и касним телефонским позивима. Међутим, на крају се оженио лејди Дајаном Спенсер.

Када су се Чарлс и Камила 2005. године коначно венчали, палата је одмах издала саопштење да Камила неће носити титулу принцезе од Велса, која јој законски припада. Због расположења британске јавности, која је титулу принцезе од Велса још увек везивала искључиво за Дајану, Камила се задовољила титулом војвоткиње од Корнвола.

Када Чарлс постане краљ, Камила је требало да постане „принцеза пратиља“ (HRH The Princess Consort). Да краљица Елизабета није променила одлуку, она би ушла у историју као прва супруга британског краља која нема титулу краљице.

Прва љубав заборава нема

Тридесет четири године након њиховог првог сусрета, принц од Велса и Камила Паркер Боулс су се коначно венчали 9. априла 2005. Њихова дугогодишња веза пријатеља и љубавника сажета је у наслову који је тада објавио Сандеј телеграф: „Муж и жена – коначно“.

У лето 1971. године, принц Чарлс, тада 22-годишњак, први пут је срео Камилу Розмари Шанд, која је имала 24 године. Дуго се причало да су се упознали на поло утакмици у Виндзору, али, према ауторизованој биографији Принц од Велса (1994) Џонатана Димблбија, упознала их је заједничка пријатељица, Лусија Санта Круз, ћерка чилеанског амбасадора у Уједињеном Краљевству, коју је Чарлс упознао док је био студент на Кембриџу.

Љубав на први поглед

Наводно, била је то „љубав на први поглед“ између Чарлса и Камиле. Током периода од 18 месеци њихово пријатељство је прерасло у љубавну везу. Имали су много тога заједничког. Чарлсу се допало и то што се Камила одлично сналазила са коњима и у лову.

Камила је још са 17 година започела везу са Ендруом Паркером Боулсом, овициром Краљевске коњичке гарде. Али је њега био глас да је имао обичај да буде у вези са више жена истовремено. Године 1970. је излазио и са Чарлсовом млађом сестром, принцезом Аном, али брак није долазио у обзир пошто је Ендру био римокатолик.

Чарлс је размишљао да Камили предложи брак у новембру 1972, али је, према Димблбију, оклевао да предузме одлучујући корак. Последњи заједнички викенд провели су на имању Хампшир Броадландс средином децембра 1972. Његов деда ујак, лорд Маунтбатен, био је једини члан породице коме се поверио о Камили.

Чарлс је знао да његови родитељи неће одобрити ову везу. Овај став је подржала и његова кума, Патриша, друга грофица Моунтбатен од Бурме, која је касније рекла биографу Жилу Брандрету да брак „не би био могућ јер је Камила је имала 'прошлост' – а ти не желиш девојку коју бије глас ' разуздане девојке‘“.

У склопу своје поморске каријере, Чарлс је средином јануара 1973. године кренуо на седмомесечно путовање ка Карибима. Био је у Западној Индији када је 15. марта примио вест да се Камила верила са Ендруом Паркером Боулсом.

Чарлсова бака, краљица Елизабета, краљица мајка, и принцеза Ана присуствовале су венчању Камиле и Ендруа у гардијској капели у касарни Велингтон 4. јула 1973. Чарлс је и даље био на броду.

Пошто је Камила започела нови живот као госпођа Паркер Боулс, одгајајући двоје деце, Тома и Лору, њено пријатељство са Чарлсом је неко време остало платонско. Године које су уследиле, а које ће Чарлс касније назвати својим „распусним“ годинама, биле су време када се причало његовим бројним љубавним аферама, међу којима су биле и Давина Шефилд, Аманда Кнечбул, Ана Волас и леди Сара Спенсер – Дајанина сестра. Многи су веровали да Давина Шефилд има највише шанси да се уда за Чарлса, али то је пропало када је њен бивши дечко дао интервју.

Друга афера

Чарлс је био на Исланду када је сазнао да је лорда Маунтбатена убила ИРА у августу 1979. Утеху за своју тугу тражио је код Камиле Паркер Боулс. Заиста, Камила је била једина особа са којом је могао да прича о било чему. Она је била његов најбољи пријатељ, његова сродна душа и, после смрти деда стрица, и љубавница. Ова друга афера - за коју краљевска биографкиња Пени Џунор верује да је започела годину дана раније, почетком 1978, убрзо након рођења Камилиног другог детета, Лауре – трајала је до Чарлсове веридбе са Дајаном 1981.

Године 1980, војводство Корнвол (Чарлс, као најстарији син суверена, војвода од Корнвола), купило је Хајгроув хаус, близу Тетберија у Глостерширу, као сеоски дом за принца од Велса. Имање је било само двадесетак километара удаљено од Камилиног и Ендрјуовог дома у Вилтширу. Куповина имања била је инвестиција у његову будућност, јер Чарлс није желео ништа више од „нормалног породичног живота", према лејди Маунтбатен.

Један од Камилиних пријатеља рекао је биографу Жилу Брандрету да је Камила „охрабрила Чарлса да се ожени Дајаном“, али је Дајана била сумњичава. Чарлс је, према Димблбију, покушао да увери Дајану да је Камила некада била његова интимна пријатељица, али сада, пошто ће је оженити, „није било и неће бити друге жене у његовом животу“.

И Чарлс и Камила су прихватили да је њиховој вези дошао крај, али су ипак остали блиски пријатељи.

Осим деце, Чарлс и Дајана су имали врло мало заједничких интереса. До 1986. брак се распао. Два заједничка пријатеља, забринута за Чарлса, независно су контактирала Камилу и наговорили је да га зове, и веза се обновича. Неколико година касније Чарлс је потврдио да му је госпођа Паркер Боулс била добра пријатељица, али је инсистирао да је био веран Дајани све док се њихов брак није „неповратно распао“.

Чарлсов брак са принцезом Дајаном раскинут је 1996. Годину дана касније, Дајана је погинула у саобраћајној несрећи у Паризу. Тек у јануару 1999. Чарлс и Камила су се први пут заједно појавили у јавности. Њихова веридба је објављена 10. фебруара 2005, након чега је уследило грађанско венчање и служба у Виндзору 9. априла.

Више од три деценије након што су се први пут срели, Чарлс и Камила су коначно били заједно.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару