Читај ми!

Од Тасманије до данске круне – упознајте будућу краљицу Данске, која слави 50. рођендан

Принцеза Мери, супруга данског престолонаследника принца Фредерика, прославља 50. рођендан. Њена необична и бајковита животна прича сведочи да судбина понекад уме да напише најлепши филмски сценарио.

Ликом и појавом, она је оличење принцезе: танана, елегантна, отмена, увек беспрекорно одевена, благих манира и осмеха. Нико не би помислио да у њеним венама не тече ни милилитар „плаве крви“.

Да ли је ведра тамнокоса девојчица, која је детињство провела на плажама далеке Тасманије, могла да претпостави да ће једнога дана седети на трону једне европске државе?

Мери Елизабет Доналдсон је рођена као четврто дете професора математике и секретарице на Универзитету у Тасманији, а рану младост је углавном провела у предграђу идиличног назива Песковита увала, на том аустралијском острву. Била је спортски и музички тип, играла кошарку и хокеј на трави, свирала клавир, флауту и кларинет, учила француски.

Завршила је трговину и право на тасманијском универзитету, а после су је послови, углавном рачуноводствени и менаџерски у рекламној индустрији, које је обављала за разне компаније, одвели у Мелбурн, па у Сиднеј.

Олимпијада 2000. године у том граду била је пресудна за њен живот, јер је у једном пабу упознала данског престолонаследника принца Фредерика који је, у друштву са подмлатком неколико европских краљевских породица, дошао да гледа врхунске спортске догађаје, али уместо тога – загледао се у лепу Аустралијанку!

Попут удара грома, десила се љубав, која је у наредне две године одржавана на даљину, да би се 2002. године Мери преселила, прво у Париз, па потом у Копенхаген, где је радила за Мајкрософт, све док краљица Маргрете и формално није одобрила веридбу свог сина у октобру 2003.

Краљевско венчање 14. маја 2004. у катедрали у Копенхагену било је прави спектакл, а многима је остало упамћено и по томе што је срећни принц готово све време лио сузе радоснице, док је његова изабраница свечану церемонију издржала попут праве принцезе, достојанствено и грациозно.

У каснијим интервјуима признала је колико јој је било тешко у почетку. Осећала се помало усамљено, у потпуно другачијој средини и култури од оне у којој је одрасла, у земљи чији је тежак језик морала да савлада, у улози у којој не само да никада до тада није била, него није ни сањала да ће икада бити.

Да би слика из бајке била потпуна, срећни пар је ускоро добио принове: године 2005. сина Кристијана, 2007. ћерку Изабелу, а потом 2011. и близанце Винсента и Јозефину.

Мери је оличење модерне принцезе. Осим улоге супруге и мајке, веома је ангажована у хуманитарним активностима, има своју фондацију која настоји да помаже у решавању социјалних проблема, попут насиља у породици или тескобе и отуђености.

Врло брзо је покупила симпатије Данаца, а медији помно прате сваки њен корак.

Током 2018. било је гласина да је брак престолонаследника у кризи, али оне нису потврђене. Супружници су једноставно били заузети многобројним активностима које су морали да обављају појединачно, па нису често виђани заједно, поготово после смрти Фредериковог оца, када је Мери преузела многе краљевске обавезе које је он имао до тада.

Прослави педесетог рођендана миљенице нације Данци поклањају велику пажњу, иако су због епидемијске ситуације изостали неки масовнији догађаји.

Мери је последњих дана на насловним странама не само данске штампе, њене интервјуе објављују Фајненшел тајмс, водеће аустралијске ревије.

Краљевска кућа објавила је и нове гламурозне фотографије принчевског пара, на којима Мери носи своју омиљену тијару од рубина и дијаманата, са одговарајућим минђушама и брошем, која датира са почетка 19. века. Ову тијару обично има на глави у специјалним приликама, а она и својим бојама асоцира на националне боје данске заставе.

Поводом њеног рођендана издата је књига фотографија посвећена њој, приређују се изложбе, основана је Организација принцезе Мери за решавање социјалних проблема, а у зоолошком врту у Копенхагену положен је камен темељац за изградњу „Аустралијског врта принцезе Мери“, посвећеног земљи из које је потекла, у којем ће се наћи богата флора и фауна далеке Аустралије, посебно њене родне Тасманије.

Занимљиво је да принцезиних 50 година живота коинцидира са краљичиних 50 година на престолу. Краљица Маргрете II је недавно прославила златни јубилеј. Судбина је хтела да се Мери Елизабет Доналдсон роди само неколико дана након што је њена будућа свекрва постала краљица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару