Читај ми!

Развод по Сотбију тежак 676 милиона долара

Веома вредна колекција уметничких дела стечена током више од 50 година брака продата је за неколико сати на рекордној аукцији, након развода њујоршког могула некретнина Харија Меклоуа и његове сада бивше супруге Линди.

Разведеном пару Меклоу суд је 2018. године наложио да продају колекцију уметничких дела и поделе приход, у току бракоразводног поступка. Међу уметнички делима у колекцији су и радови Џексона Полока, Марка Ротка и Саја Твомблија.

Колекција Маклоу, продата је за 676,1 милион долара у присуству више од 300 љубитеља уметности, саопштила је почетком недеље аукцијска кући Сотби. За колекцију се наводи да је свака уметнина у њој „савршено ремек-дело“.

То је највише новца коју је неко платио за једну колекцију у 277-годишњој историји Сотбија, саопштила је аукцијска кућа.

„Скупљена током пола века, колекција одражава деценије потраге, усавршавања и вођена је са огромним стрпљењем и урођеним разумевањем квалитета“, навео је Сотби.

Колекција се састоји од укупно 65 дела, више од половине је продато у понедељак, а остатак ће бити на аукцији у мају 2022. године у Њујорку.

Роткова слика продата по највећој цени 

Међу 35 уметничких дела, најцењенија је била Роткова слика са називом Бр. 7, из 1951. године, која је продата за 82,5 милиона долара после осмоминутног надметања. То је била друга највиша цена за дело апстрактног уметника и први пут да је слика доспела на аукцију.

Идентитет купца слике није познат, али је изазвала жестоке телефонске понуде људи који су представљали азијске клијенте, пренео је Ројтерс.

Скулптура Ле Нез швајцарског уметника Алберта Ђакометија, продата је за 78,4 милиона долара колекционару у Азији, саопштио је Сотби.

Направљена од бронзе, челика и гвожђа, скулптура нос симбол је вајарских дела кршевитих, мршавих фигура из 20. века.

И радови америчких уметника су се продали по високим ценама.

Полокова слика Број 17, 1951 део његове серије Блек пурингс или Блек пеинтингс, продата је за 61,2 милиона долара, што је аукцијски рекорд за уметника и више него дупло већи од процене од 35 милиона долара. Свилени екран поп уметника Ендија Ворхола из 1962. године, направљен убрзо након смрти Мерилин Монро, продат је за 47,3 милиона долара.

Развод и колекција

Маклоуови су се венчали 1959. и поднели захтев за развод 2016. године. Процењено је да њихова колекција вреди око 400 милиона долара.

„Веома сам задовољан и срећан. Осећам се веома привилеговано“, рекао је Хари Меклоу Артнету после аукције.

Његова бивша супруга Линда такође је била присутна, али није разговарала са новинарима, рекао је Артнет.

Линда Меклоу, дугогодишња колекционарка и кустоскиња, именована је за почасног повереника Метрополитен музеја уметности 2016. због своје „посвећености“ уметности и образовању, саопштио је тада музеј, поздрављајући њену огромну послератну колекцију савремене уметности.

Хари Меклоу се 2019. године оженио Патришом Ландо и доспео на насловне стране када је поставио велике слике себе и своје нове жене на једној од својих зграда у Њујорку.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару