Читај ми!

Преминула Ен Рајс, ауторка романа „Интервју са вампиром“

Америчка списатељица Ен Рајс, чији је роман „Интервју са вампиром“ продат у више од 150 милиона примерака, умрла је у 81. години.

Њен син Кристофер Рајс, такође писац, објавио је вест на званичном профилу на Фејсбуку Ен Рајс, написавши да је умрла од компликација изазваних можданим ударом.

„Огромна туга наше породице не може се описати“, написао је Кристофер. „Као мајка, подршка коју ми је пружала је била безусловна – научила ме је да прихватим своје снове, одбацим конформизам и суочим се са мрачним гласовима страха и сумње у себе. Као писац, научила ме је да се ослободим граница жанра и препустим својим страстима...“, стоји између осталог у овој објави.

Ен Рајс је рођена у Њу Орлеансу, који ће постати место где се одиграва радња већине њених романа. Са 16 година се преселила у Тексас где је упознала Стена Рајса, песника, који ће јој касније постати муж. Започела је студије на женском универзитету у Тексасу, али се убрзо преселила и скрасила са мужем у Сан Франциску где је касније завршила државни универзитет.

Писање своје прве књиге Интервју са вампиром је заврила 1973. године док је туговала због губитка своје шестогодишње ћерке која је умрла од леукемије, али је објављен тек 1976. Прве критике које је роман добио по објављивању су биле прилично помешане, али је касније оцењен као најбоље дело у модерном вампирском жанру и изнедрио је 11 наставака под заједничим називом Вампирске хронике.

Дела Ен Рајс се често сврставају у готички жанр а најчешће теме су јој љубав, смрт, бесмртност, егзистенцијализам. За обожаваоце, њене књиге су међу најбољим у жанру модерне фантастике, док су за критичаре барокне, пренакићене и неинтелектуалне.

Нил Џордан је 1994. године режирао адаптацију Интервјуа с вампиром према њеном роману. У главним улогама су Том Круз као Лестат, Бред Пит као Луис и млада Кирстен Данст као Клаудија. Друга адаптација Вампирских хроника снимљена је 2002, а филм комбинује догађаје из друге и треће књиге, Краљица проклетих. У главној улози као Лестат овог пута је био Стјуарт Тоунсенд.

Такође, екранизовани су и Излаз у рај, Живот Мејферских вештица у облику мини-серије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару