Читај ми!

Преминуо музичар Мајкл Несмит, члан популарног бенда „Манкиз“

Мајкл Несмит, амерички музичар, текстописац, глумац, продуцент, писац, бизнисмен и филантроп, најпознатији као члан поп-рок бенда „Манкиз“ и једна од звезда ТВ серије „Манкиз“ која је приказивана од 1966. до 1968. године, преминуо је у 79. години.

Мајкл Несмит, који је славу стекао као телевизијска и поп звезда у бенду „Манкиз“, а касније постао један од најутицајнијих музичара на кантри-рок сцени Лос Анђелеса и на крају мултимедијални предузетник, умро је природном смрћу у свом дому окружен породицом, преноси Верајети.

Несмит се пре мање од месец дана појавио на концерту у Лос Анђелесу заједно са сада јединим преживелим чланом „Манкиза“, Мајком Доленцом. Дуо се спремао за турнеју почетком 2022. године.

Мршав, не нарочито причљив, са вуненом капом на глави као заштитним знаком, Несмит је био певач и гитариста, понекад и текстописац у „Манкизима“, квартету који је био америчка верзија „Битлса“.

Током своје кратке двогодишње „владавине“ као ТВ звезде скоро да су комерцијално надмашили своје британске узоре. Њихова прва два албума била су на врху топ листе 31 недељу без прекида 1966-67. године.

Њихови највећи сингл хитови који су држали прво место на топ-листама су били Last Train to Clarksville, I'm a Believer и Daidream Believer.

Слава им је ипак убрзо избледела и Несмит је покушао да окуша срећу са другим музичким саставима, али се испоставило да је био много успешнији у писању музике за друге уметнике. Почетком седамдесетих био је активан као продуцент.

Године 1974. Несмит је основао своју мултимедијалну фирму "Pacific Arts Corp" са идејом да ту промовише своју музику, али се постепено проширио и на видео продукцију. Несмит је освојио прву награду Греми за музички спот са својом колекцијом Elephant Parts из 1982. године.

Важан независни играч као издавач и дистрибутер на растућем тржишту кућног видеа осамдесетих, "Pacific Arts" се разгранао и у филмску продукцију.

Несмит је одбио да се поново придружи Џонсу, Доленцу и Торку на турнеји „Манкиза“ 1986, али је десет година касније ипак прихватио да учествује у снимању новог албума групе, режирао је ТВ специјал и појавио се на турнеји у Великој Британији.

После Џонсове смрти 2012. је кренуо на турнеју са Доленцом и Торком. Током 2018. кратко је наступао са поновно формираним саставом "First National Band" и ишао на турнеју у дуету са Доленцом.

Мајкл Несмит има три сина и ћерку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару