Читај ми!

Хаљина Ејми Вајнхаус са последњег наступа у Београду продата за скоро четврт милиона долара

Хаљина коју је певачица Ејми Вајнхаус носила на свом последњем наступу у Београду, продата је за 243.200 долара, 16 пута више од процењене вредности, као део ризнице меморабилија из живота покојне диве продате на аукцији у Калифорнији.

Ејми Вајнхаус је носила зелено-црну хаљину са принтом бамбуса на концерту у Београду јуна 2011. године. Месец дана касније, 23. јула, умрла је од акутног тровања алкохолом. Имала је 27 година.

Њена смрт је била кулминација дуге – и често веома јавне – борбе са зависношћу од алкохола и дроге.

Хаљина је била део колекције личних ствари од 800 предмета, од грудњака и ДВД-ијева, до књига и шминке које су на аукцију ставили њени родитељи, Мич и Џенис.

Цела колекција донела је зараду од четири милиона долара, двоструко више од првобитне прогнозе, према аукцијској кући Џулијенс (Julien's), која је управљала продајом.

„Наравно, постоје обожаваоци, и музеји, и колекционари широм света који ће желети да поседују неке од ових предмета, брину о њима, показују их у музејима, одржавају њено наслеђе и сећање на њу и у исто време сакупе нешто новца за фондацију“, навео је Мартин Нолан из Џулијенса уочи аукције.

Приход са аукције је намењен за Фондацију „Ејми Вајнхаус“, која подржава угрожене младе које се боре са зависношћу.

„Све ове хаљине представљају Ејми – фантастичну музичарку, текстописца, али и модну икону“, напомиње Нолан.

Вишеструка добитница Гремија, Ејми Вајнхаус, чији се албум Back to Black из 2006. године сматра модерним класиком, често је говорила о својим личним искуствима у борби са зависношћу од алкохола и дрога.

Још један врхунац продаје била је торбица у облику срца коју је „Москино“ (Moschino) направио по мери, а коју је Ејми носила на додели Брит авардс 2007. године, и која је продата за 204.800 долара.

Каталог са више од 400 страница који је саставила Аукцијска кућа Џулијенс представљао је преглед целокупне каријере Ејми Вајнхаус, али и њеног препознатљивог ретро стила који ју је учинио модном иконом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару