Читај ми!

Повратак Романових, прво племићко венчање у Русији после више од 100 година

Потомак династије Романов, која је владала царском Русијом до Фебруарске револуције 1917. године, оженио се на екстравагантној свечаности у бившој царској престоници Санкт Петербургу.

Церемонија траје два дана, а почела је венчањем великог кнеза Ђорђа Михаиловича Романова и његове италијанске веренице Викторије Бетарини.

Прошле године, Бетаринијева је узела презиме и прекрстила се у православље.

Стотине гостију из Русије и целог света дошло је у Санкт Петербург да присуствују првом племићком венчању после више од сто година у једној од најпознатијих локација тог града – Катедрали Светог Исака.

Прадеда Ђорђа Михаиловича, велики кнез Кирил Владимирович, успео је да побегне у Финску и избегне трагичну судбину остатка царске породице у Бољшевичкој револуцији 1917. године, а касније отишао у западну Европу и наставио лозу.

Пореклом из Шпаније, младожења је први пут посетио Русију 1992. године. Сада живи у Москви и води бројне добротворне пројекте.

Пад династије Романов

Бољшевичка Фебруарска револуција условила је цара Николаја Другог Романова да абдицира са трона, а од тада се налазио у кућном притвору. Са породицом је спојен 22. марта 1917. године и држан у царскоселском дворцу.

Августа исте године читава породица послата је у Тобољск, а затим у Јекатеринбург, где су 17. јула 1918. године убијени на зверски начин.

Командант страже Јаков Јуровски наредио је породичном лекару Романових да пробуди породицу у поноћ 17. јула, тврдећи да треба да их преместе на другу сигурнију локацију због хаоса у Јекатеринбургу.

Одведени су у подрум куће, где је Јуровски прочитао смртну пресуду Централног извршног комитета, а одмах потом пуцао у цара Николаја Другог пред читавом породицом. Царица и ћерка Олга убијене су хицима у главу.

Убрзо је избио хаос, а стражари су почели да пуцају по целој просторији. Након тога наређено је да се краљевска породица докрајчи бајонетима и кундацима, а онда је утврђено да су нека од деце још жива.

Престолонаследник Алексеј је први убијен, а потом и Татјана, Анастасија и Марија. Читав чин трајао је 20 минута, а испаљено је око 70 метака.

Тела су превезена и одложена у оближњу шуму Коптјаки, у јарку дубине само 3 метра и попрскана сумпорном киселином.

Неколико дана касније, одлучено је да се тела чланова царске породице пребаце у рудник бакра западно од града. Након проблема са камионом, одлучено је да се ископа гроб 6 са 8 метара, дубок само 60 центиметара.

Већи део породице убачен је у тај гроб, а тела су поново посута сумпорном киселином и унакажена кундацима. Алексеја и једну од његових сестара Јуровски је сахранио у другој гробници 15 метара даље у нади да ће збунити онога ко пронађе масовну гробницу са само 9 тела.

Јула 1991. године, тела Николаја, Александре и њихове три кћерке су ексхумирана. Након форензичких и ДНК анализа, сахрањени су у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Санкт Петербургу.

Николај Други Романов, његов син и наследник Алексеј, супруга Александра и њихове четири ћерке 2000. године су канонизовани.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи