Читај ми!

Ума Турман о абортусу као „најмрачнијој тајни" у светлу новог тексашког закона о побачају

Глумица Ума Турман поделила је болно лично искуство како би се супротставила новом тексашком закону о абортусу.

Америчка глумачка звезда Ума Турман супротставила се, како је навела „ужасном" тексашком закону о побачају, и позвала на укидање забране абортуса, који је и сама доживела као тинејџерка.

У тексту који је написала за Вашингтон пост, глумица је први пут јавно описала искуство са абортусом, називајући то својом „најмрачнијом тајном". Писала је о томе како је у касним тинејџерским годинама „случајно остала трудна после односа са много старијим мушкарцем", и како је одлучила да трудноћу и прекине.

Рекла је да је поделила своје лично искуство „у нади да ће скренути пажњу на закон који је у Тексасу усвојен у мају".

Лекари који врше побачаје такође су се огласили против овог прописа и наводе да ће закон „створити готово непремостиве препреке за угрожено становништво, укључујући тинејџере, особе са ниским приходима, имигранте, Афроамериканке, наводећи податак да су око 70 одсто абортуса у Тексасу 2019. године, извршиле управо Афроамериканке.

Закон забрањује абортусе када медицински радници открију ембрионалну срчану активност, која обично почиње после отприлике шесте недеља трудноће, много пре него што многе жене уопште постану свесне да су трудне. Не дозвољава изузетке за трудноће које су резултат силовања или инцеста, и само даје уско дефинисана изузећа ради заштите здравља мајке.

Такође овлашћује сваког приватног грађанина да тужи пружаоца услуга побачаја који закон прекрши.

„Најтежа одлука у животу" 

У ауторском тексту, Ума Турман је написала да на овај закон гледа са „великом тугом" и критиковала забрану као „позорницу за кризу људских права који се односе на америчке жене".

„Овај закон је још једно дискриминаторно оруђе према онима који су економски угрожени. Тужна сам што закон ускраћује избор угрожених да немају децу о којој не могу да брину", написала је глумица.

Звезда бројних филмова навела је како је глумачку каријеру започела млада док је била сама у Европи, далеко од породице, када је и остала у другом стању.

Иако је желела да задржи бебу, након разговора са породицом одлучила је да би прави избор био управо абортус. „То је било из више разлога, укључујући и немогућност да обезбедим стабилан дом и породицу у то доба свог живота. У овој причи има пуно боли. То је била моја најмрачнија тајна", нагласила је Ума.

„Побачај који сам имала као тинејџерка, била је најтежа одлука у мом животу, која ме растужује и сада, али то је био дедо пута у мом животу пуном радости и љубави који сам искусила. Одлука да не задржим ту трудноћу омогућила ми је да одрастем и постанем мајка каква сам желела и морала да будем", навела је искрено Ума Турман. Глумица има троје деце.

Спорни закон, тренутно је у фази преиспитивања, пошто је Бајденова администрација формално затражила од савезног судије да блокира његово спровођење, пише Гардијан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи