Читај ми!

Мама мија – и „Аба“ има своју принцезу

Чланови легендарне групе АББА свакако су краљеви попа, али да ли сте знали да је међу њима и једна права принцеза? Једна од оснивачица групе и водећа певачица Ани-Фрид Лингстад заправо има титулу принцезе Сини од Ројса и грофице од Плауена!

 Како је до тога дошло? Кренимо редом.

Ани-Фрид Лингстад ​​рођена је у малом селу Бјоркасен у Норвешкој, 15. новембра 1945.

Мајка јој је била Норвежанка, а отац Немац, подофицир злогласног Вермахта током Другог светског рата. Вратио се у Немачку након рата, а Ани-Фрид је веровала да је мртав све до 1977. када су се коначно поново срели. 

Због ове чињенице, Фридина мајка и бака биле су толико изопштене у свом селу, да су биле приморане да се преселе у Шведску, где ће певачица касније стећи славу у групи АББА. 
Девојке које су биле у вези са окупатором и са њим имале децу, доживљавале су тешку судбину после рата у Норвешкој, а дешавало се и да су деца одвођена у менталне болнице и мучена, па је бекство у Шведску вероватно спасило Ани-Фрид такве судбине. 

Мајка јој је умрла врло рано од болести бубрега, када је Ани-Фрид имала мање од две године, па ју је подизала бака. Касније је причала да је врло захвална баки што јој је помогла да развије љубав према музици веома рано, певајући јој старе норвешке песме и подстичући њен певачки таленат. 

Са 22 године победила је на шведском националном такмичењу за таленте и потписала уговор са једном издавачком кућом. Издала је соло албум под називом Фрида и имала неколико хит синглова, али је њена каријера кренула узлазном путањом када је са тадашњим дечком Бенијем Андерсоном, његовим пријатељем Бјорном Улваесом и његовом женом Агнетом Фелтског, основала групу АББА. 

Сви знамо шта се даље догодило са легендарном поп групом, пошто је АББА продала више од 380 милиона плоча.

А како је добила титулу принцезе? 

Певачица се 1992. удала за свог трећег супруга, принца Хајнриха од Ројса, грофа од Плауена. Његова породица владала је кнежевином Ројс-Гера, бившом сувереном државом у Немачкој. Један од његових предака била је Аугуста Ројс-Еберсдорф, бака краљице Викторије по мајци и бака по оцу принца Алберта, па породица има везе и са енглеском краљевином. 

Пар је такође неговао познанство са шведском краљевском породицом, будући да је принц похађао интернат са шведским престолонаследником, а сада краљем Карлом Густавом. Због свега тога, Ани-Фрид краља Карла Густава и краљицу Силвију сматра блиским пријатељима. 

Иако јој је муж умро 1999. године, Ани-Фрид је задржала титулу. 

Тренутно живи у Швајцарској, са својим садашњим британским партнером, десет година млађим Вилијамом Хенријем Смитом, који је такође племић, пети виконт од Хемблдена.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи