„Желе да претворе Србију у пустош“ – како је Теодоракис говорио о бомбардовању СРЈ

Главни циљ им је да претворе Југославију у спржену земљу. Желе да претворе Србију у пустош, пустињу пепела и крви, да би је могли показати наредним жртвама за пример и рећи: Погледајте шта ће вам се десити ако се не покорите, речи су Микиса Теодоракиса које су одзвањале атинским тргом Синтагма током бомбардовања СР Југославије 1999. године.

Славни грчки композитор Микис Теодоракис, који је преминуо данас у 97. години, био је осведочени пријатељ Србије и као и сви Грци се није мирио са НАТО бомбардовањем 1999. године.

На једном од многобројних протеста у Атини говорио је и Теодоракис.

„Сједињене Државе сада заједно са европским земљама могу да суде, пресуђују и кажњавају све оне који мисле. Сви они који мисле не уклапају се у њихове планове", рекао је славни композитор на почетку говора.

Теодоракис је пред великим бројем окупљених Грка на тргу Синтагма истакао и да НАТО није желео споразум, већ да претвори Југославију у спржену земљу и да претворе Србију у пустош и пустињу пепела и крви.

„Ми Грци, морамо бити поносни јер смо једини који уједињени и посвећени кажемо „не" варваризму. Ми стојимо поред жртава наше српске браће и желимо да наша песма надјача звук сирене и фијук ракета. Београде, данас певамо за тебе", рекао је, између осталог, Теодоракис.

Грчка је једина НАТО чланица која је осудила и одбила да учествује у бомбардовању 1999. године. Огромна већина Грка, више од 99 одсто, потпуно се противила бомбардовању, а у Атини су често организовани скупови подршке СР Југославији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи