Читај ми!

Преминуо Ли Скреч Пери, реге звезда и пионир даб звука

Реге звезда, певач и продуцент Ли Скреч Пери који је померио границе музике са Јамајке преминуо је у 86. години.

Ли Пери био је монументални реге певач, продуцент и чаробњак у студију који је својим експериментисањем са рокенролом, хип-хопом и денс звуком померао границе музике са Јамајке и стигао у воде даба, пише Ролингстон.

Локални медији јављају да је Пери умро у болници на западу државе. Узрок смрти није саопштен.

Мајк Ди из групе „Бисти бојз“ опростио се од колеге на друштвеним мрежама: „Највише љубави и поштовања можемо послати Лију Перију који је данас преминуо, његовој породици и најмилијима и многима на које је утицао својим пионирским духом и радом. Заиста смо захвални што смо били инспирисани овом легендом, сарађивали са њом“.

Током каријере дуге седам деценија, Пери је био један од најплоднијих музичара.

„Никада нисте могли да схватите до краја Лија Перија, он је Салвадор Дали међу музичарима. Он је мистерија. Свет је његов инструмент. Само морате слушати. Више је од продуцента, он зна како да инспирише уметникову душу. Скреч је шаман“, рекао је Кит Ричардс за Ролингстоне 2010. године. 

Рејнфорд Хју Ли Пери рођен је у руралном делу Јамајке 1936. године. У Кингстон се преселио почетком шездесетих.

„Мој отац је радио на путу, мајка у пољу. Били смо јако сиромашни. Ишао сам у школу... нисам ништа научио. Све што сам научио долази од природе“, причао је музичар.

Према његовим речима, када је напустио школу, ништа није могао да ради осим да буде физички радник.

„То ми се није допало. Тако сам почео да играм домине. Кроз домине сам вежбао свој ум и научио да читам мисли других. Ово ми се показало вечно корисним“, говорио је Пери. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи