Читај ми!

Шта једе краљица Елизабета

Британска краљица воли здраво да се храни, нарочито лети, па и не чуди што је тако витална, иако је дубоко загазила у десету деценију. На њеном јеловнику најчешће су богате мешане салате, свеже уловљена риба и прилози од сезонског поврћа. 

Према речима свих њених кувара, краљица Елизабета током летњих месеци захтева лаганију храну. У Балморалу, где обично проводи летњи одмор, угљене хидрате је свела на минимум, преферирајући печену пилетину или рибу са прилогом од сезонског поврћа. 

Салате су за њу светиња. Кажу да је једном пронашла пужа у салати и послала га свом кувару с поруком: „Нашла сам ово у салати, бисте ли га ви појели?“

Дарен Мекгрејди, бивши краљичин кувар, открива да је она велика љубитељка воћа и да га сваки пут носи у шетњу за ужину у пластичној посуди.

Попут свог сина принца Чарлса, и она воли да с времена на време доручкује рибу. Ужива у димљеним харингама и бакалару са спанаћем, уз шољу чаја Ерл Греј. Затим за ручак на ред долази лосос, уловљен у околини, са прилогом од разног поврћа.

Ипак не избегава ни мале слатке ужитке. Оно од чега јој највише иде вода на уста, поред неизбежне чоколаде, јесте летњи пудинг, десерт спремљен од устајалог хлеба и бобица, које често сакупља сама током својих шетњи у вртовима Балморала, а у чему воле да јој помажу и праунуци, Џорџ и Шарлота. 

И њен син Чарлс велики је љубитељ села и воли да поједе оно што је сам сакупио у природи, па тако током одмора у Шкотској често сакупља дивље печурке и пеца, а у Хајгроуву бере шљиве, које после кувар пече у рерни.

Прави ритуал у краљевској породици представља вечерње пиће и ту су им укуси различити. Краљичино омиљено пиће је коктел џин Дубоне. Њени коктел мајстори откривају тајну како га праве. Ставе у чашу једну трећину џина и две трећине Дубонеа, аперитива на бази вина, затим кришку лимуна и две коцке леда, водећи рачуна да облик леда буде што четвртастији и да се не отапа брзо. 

Остали чланови краљевске породице имају своје фаворите, када је реч о пићу. Принц Чарлс је на пример љубитељ вискија, док Кејт Мидлтон воли ирско Гинис пиво.

Након вечере неизоставна су и разна десертна вина, па су вечерња пића куће Виндзора одавно ушла у историју. 

Пије се, кажу, умерено, али и прилично јако! О томе је својевремено сведочио бивши британски премијер Тони Блер, када је са супругом Чери 2000. године био гост у Балморалу.

По повратку у Лондон дефинисао је коктеле који су му тамо служени као право „ракетно гориво“.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи