Читај ми!

Десет година од смрти Ејми Вајнхаус

Прошло је десет година откако је са сцене отишла Ејми Вајнхаус. Последња прилика публике да је види била је у ноћи између 18. и 19. јула 2011. године.

Тада је популарна певачица имала наступ на Калемегдану, у Београду. Концерт није био спектакл, како се очекивало, а три недеље касније, Ејми је пронађена мртва у свом стану у Лондону.

Позната је као певачица са необичним гласом и занимљивим начинима мешања жанрова. Први албум, Франк, издала је 2003. године. Био је номинован за "Меркјури" награду. Три године касније издала је  албум Back to Black, који је освојио пет Греми награда, због чега је Ејми постала прва Британка са толиким бројем признања.

У извештају који је написао дописник Би-Би-Сија, речено је да је Ејми Вајнхаус извиждала београдска публика јер је на наступ дошла у алкохолисаном стању.

На сцени се саплела и бацила микрофон на под.

Ејми Вајнхаус рођена је у јеврејској породици, као друго дете, има старијег брата Алекса. Мајка јој је била апотекарка, а отац је возио такси.

Са десет година је основала своју музичку групу, а са тринаест година је избачена из школе због лошег владања и пирсинга.

Касније се уписала у Лондонску школу за извођачке уметности и технологију. Њени ујаци били су професионални џез певачи, а бака је била певачица.

Ејмини родитељи основали су Фондацију „Ејми Вајнхаус", кјојој су донирали сав новац од књига које су написали о њој. Новац је намењен људима који су зависници од алкохола и дроге. Албум Back to Black, постхумно је постао британски најпродаванији албум 21. века.

Многи су је сматрали посебном и ретко талентованом певачицом, која је трагично преминула 23. јула 2011. године. Енглеска кантауторка, била је препознатљива по боји гласа, изгледу и мешавини различитих музичких жанрова од блуза, преко соула до џеза.

Борила се с депресијом, зависношћу и лошим породичним и љубавним односима. Наизменично су је разапињали менаџери, медији и породица.

Трагична песма "Rehab", која на Јутјубу има око 300 милиона прегледа, најбоље описује њен највећи животни проблем, а настала је сасвим случајно.

Док је шетала улицом са британско-америчким ди- џејем Марком Ронсоном,почела је да певуши стихове песме.

„То је одлично, чија је то песма?", питао је Марк. Ејми је рекла да је измислила стихове током њихове шетње.

„Почела сам да пишем песме када сам схватила да у већ објављеним, туђим песмама не могу да се нађем. Писањеје изазов који могу да ставим на папир" рекла је једном приликом певачица.

У филму Amy Winehouse Documentary, Ејми је нагласила:

„Не бих ништа написала да ми то није било важно приватно, јер у супротном не бих могла да испричам праву причу. Нисам девојка која покушава да буде звезда, нити било шта друго, осим музичарке".

среда, 02. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи