Читај ми!

Трамп тужио Фејсбук, Твитер и Гугл

Бивши амерички председник Доналд Трамп најавио тужбе против Фејсбука, Твитера и Гугла, као и њихових извршних директора, Марка Закерберга, Џека Дорсија и Сундара Пичаија.

Трамп, који је више пута претио тужбама, али се углавном све завршавало само на претњама, објавио је у свом голф клубу у Њу Џерзију да је поднео тужбе против Фејсбука, Твитера и Гугла, прености Си-Ен-Би-Си.

Тужбу су подржали и двојица лидера Америчког првог политичког института, непрофитне про-Трампове организације.

По завршетку конференције за медије, Трампови сарадници су почели са слањем позива за прикупљање новчаних средстава за подношење тужбе. Једна од упућених гласовних порука у себи је имала и линк који води ка организацији Сејв Америка, која такође сакупља добровољне прилоге и за друге иницијативе републиканаца.

Три повезане тужбе поднете су савезном суду на Флориди и у њој се технолошки гиганти оптужују да су Трампу кршили права која гарантује Први амандман америчког Устава.

Тужбе су поднете нешто више од месед дана откад је Фејсбук одлучио да Трампу продужи забрану коришћења ове платформе најмање до јануара 2023. године. Твитер, омиљена Трампова друштвена мрежа током трајања председничког мандата, трајно му је суспендовала налог после немира које су на Капитолу направиле његове присталице.

У тужби против Сундара Пичаија се као окивљени наводи Јутјуб, мрежа за размену видео-садржаја коју је Гугл купио 2006. године, јер су од јануара укинули Трампов налог.

У тужби се тражи да суд нареди овим компанијама да Трампу дозволе приступ њиховим платформама. Такође, од суда се захтева и да неуставним прогласи члан 230 Закона о јавној комуникацији по коме технолошке компаније не сносе одговорност за оно што корисници објављују на њиховим платформама.

„Не намеравамо да се нагодимо“, рекао је Трамп новинарима одговарајући на питања о тужби. „Не знамо шта ће се догодити, али немамо намеру да се нагодимо“, био је изричит.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи