Читај ми!

Преминуо Ричард Донер, режисер „Супермена“ и „Смртоносног оружја“

Ричард Донер, холивудски режисер и продуцент неких од најупечатљивијих хит филмова седамдесетих и осамдесетих, укључујући „Супермена“ и „Гуниси“, умро је у 92. години.

Донер је умро у понедељак, потврдила је његова супруга, филмска продуценткиња Лорен Шулер Донер.

Ричард Донер ће највише остати упамћен као режисер Супермена, али и франшизе Смртоносно оружје са Мелом Гибсоном и Денијем Гловером.

Гибсон је једном приликом Донера описао следећим речима: „Био је истински скроман човек, који је о себи говорио као о 'саобраћајцу', али био је ј...ни геније“. 

Донер је такође био је и цртач стрипова, а славу је стекао након режирања филма Предсказање из 1976. године. 

После вести о смрти легендарног режисера изрази саучешћа стижу из целог Холивуда. Огласили су се и Стивен Спилберг, Мел Гибсон и Дени Гловер.

Колега режисер Спилберг, који је написао причу за филм Гуниси, који је Донер режирао, у изјави за Варајети наглашава његову вештину и надареност за толико различитих жанрова.

„Бити у његовом друштву било је као да се дружите са својим омиљеним тренером, најпаметнијим професором, најжешћим мотиватором, најљубазнијим пријатељем, највернијим савезником и, наравно, највећим Гунијем од свих“, рекао је Спилберг. „Био је као дете. Свим срцем, целог живота. Не могу да верујем да је отишао, али његов храпави, срдачни осмех остаће са мном заувек“, додао је славни режисер.

Мел Гибсон, који је заједно са Денијем Гловером глумио у Донеровом сријалу Смртоносно оружје и у филму Теорија завере са Џулијом Робертс, такође је био дубоко потресен вешћу о Донеровој смрти.

„Донер! Мој пријатељ, мој ментор. Ох, ствари које сам научио од њега! Потценио је свој сопствени таленат и величину великим актом скромности називајући себе 'пуким саобраћајцем'. Оставио је свој его пред вратима и захтевао га од других“, наглашава Гибсон.

„Био је великодушан срцем и душом... Ако бисмо нагомилали сва добра дела која је он учинио, она би се протезала до неког неисцртаног места на небеском своду. Јако ће ми недостајати, са свом његовом несташном духовитошћу и мудрошћу“.

Гловер се такође огласио, рекавши да му је срце сломљено.

„Рад са Диком Донером, Мелом Гибсоном и тимом из Смртоносног оружја био је период на који сам најпоноснији у целој каријери. Заувек ћу му бити захвалан на томе“, рекао је Гловер. „Дику је било искрено стало до мене, мог живота и моје породице. Тако ће ми недостајати“,навео је и Дени Гловер. 

ПЕТА је такође издала изјаву у знак почасти Донеру, похваливши његов рад на стварању програма "Frее Villi" и залагању за животиње.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи