Читај ми!

Уместо минута ћутања, аплауз за Божидара Боту Николића у Југословенској кинотеци

У Југословенској кинотеци је одржана комеморација једном од најзначајнијих директора фотографије и редитеља на овим просторима, Божидару Боти Николићу.

Уместо минута ћутања, аплауз за све филмове које је кроз објектив камере, својим оштрим оком снимио – Од Бештија, преко Пада Италије и Дечка који обећава, до Балканског шпијуна и Три карте за Холивуд.

„Божидар Бота Николић са својим огромним талентом, знањем и скоро па почетничким ентузијазмом који га је красио и у позним данима каријере, створио је стваралаштво које на најбољи начин сведочи о квалитету и значају једне кинематографије која има значајно место у историји светског филма“, наглашава Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке.

Награђиван од Битоља до Монтреала, Николић је сарађивао са великанима филма којима и сам припада.

„На који начин искористити кадар, ту је Божа Николић био изузетан. Да он буде све оно што смо ми дали унутар – реквизита, костими, ритам, глумци... Да све буде унутар кадра, а не изван“, каже Лордан Зафрановић.

Раде Шербеџија је много пута био у Николићевом кадру од кога се опростио видео поруком, као и Наташа Нинковић која је дебитовала баш пред његовом камером.

„Божа је поред огромног сниматељског умећа и знања имао још један дар, да открива младе таленте“, подсећа Милош Кодемо, директор фотографије.

Божидар Бота Николић својим делом исписао је странице југословенског и српског филма. Остала су дела – вечна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи