Читај ми!

Преминуо графички дизајнер Бранко Гаврић

У Београду је у 67. години, услед компликација после операције, преминуо графички дизајнер, илустратор и аутор бројних плаката и омота албума Бранко Гаврић.

Осим омота албума Електричног оргазма, Елвиса Ј. Куртовића, Корнелија Ковача и многих других, Бранко Гаврић заслужан је и за омот албума Пакет аранжман.

Уједно је заслужан и за сам назив те компилације на којој су се, први пут, представиле групе Шарло акробата, Идоли и Електрични оргазам.

Гаврић је радио и као графички уредник Студента и магазина Џубокс.

Порталу nova.rs, где је радио као илустратор, потврђено је да је Гаврић изненада преминуо услед компликација после операције, преноси Фонет.

Недавно се појавио и на отварању изложбе Пакет аранжман (1981–2021) на Калемегдану.

Када се почетком године навршило четири деценије од изласка култног албума, испричао је за Би-Би-Си како му је „синула" идеја за омот:

„Запад мало зна о нама, трпа нас иза Гвоздене завесе, а у том тренутку музика у Југославији не заостаје за Европом и Америком, па је само требало представити том Западу, довести га у Београд на обилазак. И то без икаквих улепшавања. И тако је Пакет постао туристичко-музички Пакет аранжман."

Када је музичарима концепт за омот представио у кафани Коларац сви су били против тог решења, јер је „свако видео пројекат као лични и имао сопствене идеје о омоту".

Преломио је Енцо Лесић уз речи: „Ово је одличан омот и ово иде".

Гаврић је потписао и бројне плакате за филмове и омладинске радне акције, међу којима и познати плакат Владе Дивљана у оделу Супермена.  

Сарађивао је и с Новинском агенцијом Фонет, за коју је урадио графичко решење и шпице за серијале разговора Косинус и Прес екстра.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи