Читај ми!

Шведски краљ Карл Густав прославио 75. рођендан

Карл XVI Густав, монарх који се најдуже налази на шведском престолу, прославио је 75. рођендан. Ни ове године, због пандемије, краљ није славио уз традиционално окупљање грађана, а замолио је све који су желели да му пошаљу поклон, да новац донирају у добротворне сврхе.

Краљ Шведске Карл XVI Густав рођен је 30. априла 1946. године у дворцу Хага у Солни код Стокхолма, а по рођењу добио је титулу војводе од Јемтланда.

Његов отац, принц Густав Адолф погинуо је у авионској несрећи 1947. у Данској, па је Карл Густав постао престолонаследник 1950. године, након што је преминуо краљ Густав V. За погибију оца је сазнао са седам година, а тек је 2005. године говорио о својим осећањима поводом тог сазнања.

На престо је ступио 1973. године, а Немицом Силвијом Сомерлат, оженио се 1976. године. Имају троје деце – престолонаследницу Викторију, принца Карла Филипа и принцезу Мадлен.

Осим тога што се данас у Шведској обележава краљев рођендан, обележава се и Валпургијска ноћ, због чега је нерадан дан.

На рођендан Карла Густава грађани се традиционално окупљају, али масовне прославе, већ другу годину заредом нема, због пандемије коронавируса.

Краљ је замолио све који би волели да му пошаљу поклон да тај новац донирају у добротворне сврхе, а данас је, поводом свог рођендана, примио премијера Стефана Левена и чланове парламента. 

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи