Читај ми!

Полицији забрањено да претражи краљичине поседе у потрази за украденим артефактима

Британска полиција спречена је да претражи краљичине приватне поседе и некретнине у потрази за украденим историјским предметима, након што је влада за њу направила изузетак у закону који штити светску културну баштину, пише „Гардијан“.

Бакингемска палата и Даунинг стрит 10 одбили су да кажу зашто је 2017. године такво изузеће били неопходно направити и спречити полицију да претражи поседе попут Балморала и Сендрингема.

Краљичин портпарол одбацио је било какве инсинуације да се украдени или опљачкани предмети налазе на приватним поседима британског монарха.

Министарство за културу, медије и спорт, које је краљици дало специјално изузеће у овом случају, одбило је да каже да ли је одлука донета на предлог краљичиних саветника или министара.

Осим тога, министарство држи у тајности имејлове који би могли да открију зашто је краљици дат имунитет од овог закона, наводи Гардијан.

Краљичин пристанак

Документи до којих је тај лист дошао на име закона о слободи информација, међутим, сугеришу да је министарство пажљивим речима у закону прикрило од јавности циљ изузећа.

Гардијан је дошао до документа у оквиру истраге о такозваном „краљичином пристанку“, опскурном парламентарном механизму који даје монарху детаљан увид у законе који треба да буду предложени, укључујући и оне који утичу на јавне функције, приватну имовину и личне интересе.

Британски лист је у фебруару објавио документе који показују како је краљица користила тај механизам да у тајности лобира код министара да промени нацрт закона. У једном случају, закон је измењен тако да прикрије „срамно“ приватно богатство од јавности, а на иницијативу њеног приватног адвоката.

Више од 60.000 људи је од тада потписало петицију позивајући да се предузме истрага у краљичину „забрињавајућу и недемократску могућност да утиче на власт иза затворених врата“.

Овде нема предмета које тражите

Последње откриће односи се на Закон и културној имовини (оружани сукоби) из 2017. године, којим покушава да се у будућим ратовима спречи уништење културне баштине – попут споменика, археолошких локалитета, уметничких дела и важних књига.

Одлука да се краљици омогући изузеће од закона је написана у писму из фебруара 2016. године упућеном Бакингемској палати од приватног секретара тадашњег министра културе Џона Витингдејла.

Писмо је у складу са протоколима механизма „краљичиног пристанка“, којим се захтева од министара да траже њено одобрење да би омогућили парламенту да настави са усвајањем закона који се тичу ње.

Секретар је објаснио да закон садржи „мере којима се установљавају нови начини уласка на приватне поседе и тиме утиче на интересе круне“.

Упркос томе што се закон најпре односи на очување и заштиту културне имовине у ратним зонама, делови њега могу да се односе и на украдене или опљачкане предмете који су били прокријумчарени или донесени из ратом захваћених земаља.

Законом је куповина или продаја таквих украдених или опљачканих артефаката учињена криминалним преступом, који може да буде кажњен са затворском казном од 7 година. Полиција је добила моћ да претражи посед уколико сумња да се он користи за чување или складиштење илегално набављених предмета.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи