Читај ми!

Комеморација Сањи Илићу у четвртак у холу РТС-а

Комеморација поводом изненадне смрти композитора Aлександра Сање Илића одржаће се у четвртак, 11. марта, у 13 часова у холу Радио-телевизије Србије, Таковска 10. Чланови породице, пријатељи и колеге опростиће се од Александра Сање Илића у медијској кући са којом је сарађивао током своје каријере дуге готово шездесет година.

Композитор и музичар и оснивач групе Балканика, преминуо је у 70. години, од последица ковида 19.

Илић је рођен у Београду 27. марта 1951. године, а осим тога што је био успешан композитор, по образовању је био архитекта. Као младић је наступао у групи Враголани, а затим у групи Сан.

Седамдесетих година 20. века је компоновао музику за химну фудбалског клуба Црвена звезда на текст Љубивоја Ршумовића, његова песма Хало, хало у извођењу групе Аске представљала је тадашњу Југославију на „Песми Евровизије“ 1982, а Принцеза у извођењу Слађане Милошевић и Даде Топића, била је кандидат на југословенском избору за „Песму Евровизије“ 1984.

Више од тридесет година Сања Илић је био музички уредник у РТС-у на најважнијим пројектима Забавног програма.

Групу Балканика је основао 1998, а први концерт је одржан 26. јуна 2000. Са Балкаником је наступао на концертима широм света, а Србију је представљао на „Песми Евровизије“ 2018. у Лисабону са песмом Нова деца, која је ушла у финале такмичења.

Оставио је печат у бројним позоришним представама и мјузиклима, филмовима и ТВ серијама. Сања Илић је обликовао музику скоро шездесет година. Највећи успех је његова богата каријера константна у квалитету, по чему остаје упамћен као јединствена личност наше популарне културе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи