Читај ми!

Едвард Мунк оставио тајну поруку на својој слици „Крик“

Загонетни натпис на славној слици „Крик“ Едварда Мунка дуго је збуњивао историчаре уметности. Норвешки стручњаци су коначно успели да докуче да је по слици жврљао управо Мунк.

Једва видљива голим оком, реченица „Ово је могао да наслика једино лудак“ написана је на норвешком језику хемијском оловком у горњем, левом углу чувене слике Крик.

Платно из 1893. године, симбол егзистенцијалне тескобе, приказује људску фигуру на мосту која се у очају држи за главу испод крвавоцрвеног неба.

Главна теорија око тајанствене реченице је била да ју је почетком 20. века написао неки разочарани посетилац изложбе.

Ипак, стручњаци из норвешког Националног музеја су помоћу инфрацрвене камере и анализе рукописа, закључили да је аутор слике сам исписао тајанствену реченицу.

Кустоскиња Маи Брит Гуленг тврди да је то Мунков рукопис без икакве сумње.

„Осим рукописа, све друго што се догађало 1895. године када је Мунк први пут слику представио јавности у Норвешкој, упућује на такав закључак“, додаје Гуленгова.

Познато је да су се на првом јавном приказивању слике на Мунка обрушиле жестоке критике, чак се покренуло и питање његовог менталног здравља, што је, како сматра Гуленгова, њега вероватно мотивисало да на платну упише ову поруку.

Едварда Мунка, који се сматра зачетником експресионизма, задесиле су бројне трагедије, укључујући и прерану смрт неколико чланова породице. Такође, 1908. године је извесно време боравио у психијатријској болници.

„Ова реченица је делом иронија, али ипак показује и његову рањивост", сматра Гуленгова. „У ствари, он је критике доживео вемо озбиљно и био је повређен јер је у његовој породици већ било историје психичких болести. Био је љут, о чему сведочи ова реченица.“

Крик ће бити поново изложен у Националном музеју Норвешке када се пресели у нову зграду 2022. године.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи