Читај ми!

Две деценије од трагичне смрти Драгана Максимовића

Глумац Драган Максимовић преминуо је пре 20 година од последица варварског пребијања. Угашена је бриљантна каријера једног од најталентованијих глумаца Србије којег је група скинхедса, повезаних са навијачким групама „Крв и част“ у „Јунајтед форс“, напала зато што је био тамније пути.

Драган Максимовић рођен је 7. фебруара 1949. године у Подујеву. Глумачку каријеру започео је у Народном позоришту где је 1971. године дебитовао у представи Мајка храброст и њена деца.

Популарни Макса је после тога остварио више од 60 улога у позоришту, на филму и телевизији. Позориште му је посебно било драго, а ту је оживео бројне ликове у представама Сарајевски атентат, Мандрагола, Лењин, Стаљин, Троцки, Косовска хроника, Рибарске свађе, Суђење госпођи Бовари, Дуго путовање у ноћ…

Остао је упамћен и по запаженим улогама у култним филмовима, попут Лепа села лепо горе, Петријин венац, Ми нисмо анђели, Стршљен, Црни бомбардер, Време чуда, Последњи круг у Монци и многих других.

Група хулигана, неонациста и навијача фудбалског клуба „Рад“ напала га је 18. новембра 2000. године код Зеленог венца. Због његове тамније пути помислили су да је Ром.

Максимовић је касније у болници преминуо од последица бруталног пребијања, а за овај злочин нико није одговарао.

На месту његове смрти на Зеленом венцу, на инцијативу редитеља Горана Марковића, 2006. године постављена је спомен-плоча.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи