Читај ми!

Вратио орден да би могао да тражи укидање титуле принц од Велса

Велшки глумац Мајкл Шин открио је да је 2017. године вратио орден за допринос уметности који је увео краљ Џорџ Пети како би могао да затражи укидање титуле коју добија наследник трона – принц од Велса.

Мајкл Шин, наводи да се одрекао части коју носи орден британске круне како би могао да разоткрије „мучну историју“ коју његов родни Велс дели са енглеском и осталим британским државама на предавању које је је одржао 2017. године пред Удружењем Рејмонд Вилијамс, а да при том не буде сматран за лицемера.

„Док сам завршавао писање тог рада, сећам се да сам седео и запитао се 'Па, имам избор. Или да не држим ово предавање и чувам свој краљевски орден, или ако ћу да га одржим, онда морам да га вратим'“, каже Шин у разговору са колумнистом Гардијана, Овеном Џоном.

Шин додаје да је осећај блискости и заједничке историје две нације и даље јак у Велсу, наводећи као пример чињеницу да је недавно одлучено да мост преко реке Северн понесе име Принц од Велса.

Глумац се осврнуо и на историју краљевске титуле коју је установио енглески краљ Едвард Први када је своме сину 1301. године поклонио покорене велшке кнежевине. Од тада су сви енглески краљеви, осим у неким изузецима, ту титулу додељивали својим синовима, наследницима престола.

Актуелни принц од Велса, принц Чарлс, требало би да се одрекне титуле када се попне на трон, сматра Шин. „Био би то заиста смислен и моћан гест да се та титула више не користи на исти начин као раније. То би била невероватно значајна ствар и мислим да ће се догодити“, верује познати глумац.

Шин је орден добио 2009. године и није желео да објави своју одлуку да га врати. „Нисам желео тиме да изразим непоштовање према круни, али нисам желео да будем лицемер и кажем све оно што сам изнео на предавању о односима између Велса и британске државе“.

Међутим, иако то није објавио, био је спреман да отворено о томе говори уколико га неко буде питао о томе, али до овог интервјуа, то нико није учинио.

Тако се Мајкл Шин придружио списку још неких истакнутих личности које су вратиле или одбиле почаст, укључујући музичаре Џона Ленона, Пола Велера и Дејвида Боувија; глумце Џима Бродбента, Доне Френч и Џенифер Сондерс; песника Бенџамина Зефанаја; драматурга Алана Бенета и познате ТВ куварице Најџеле Лосон.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи