Читај ми!

Бојник одаје почаст својим Сејдићима и деда Рустемовој труби са Солунског фронта

Бојник је недавно добио улицу по Рустему Сејдићу, носиоцу Албанске споменице, припаднику легендарног Гвозденог пука који је са својом трубом био учесник битке на Кајмкчалану и Солунском фронту. Његову трубу чува чукунунук Небојша поносан на своје чувене претке Рустема и Фејата. Рустем је добио улицу, а Фејат Сејдић ће у свом Бојнику ускоро добити спомен собу.

Некада је на овој труби свирао Рустем Сејдић, данас његов чукунунук Небојша овако одаје почаст свом славном претку који је добио улицу у Бојнику. Млађим суграђанима објашњава да је Рустем био велики јунак из балканских и Првог светског рата и да је са својом трубом прошао Албанску голготу, Кајмакчалан, Солунски фронт.

„Ово је светиња за нашу породицу Сејдић. Овом трубом је наш деда Рустем пробио Солунски фронт и зато смо ми Сејдићи поносни што сада имамо и улицу“, наглашава Небојша Сејдић, чукунунук Рустема Сејдића.

Рустем Сејдић је био трубач чувеног Гвозденог пука. На Кајмакчалану када је надирала позната бугарска Рилска дивизија Рустем је без наређења јасно и громогласно одсвирао знак за јуриш и Гвоздени пук је однео победу. Други легендарни догађај догодио се годину дана касније на Солунском фронту.

„Одлучио је да се привуче близу бугарских положаја који били на неких сто метара близу. Открио је њихов звук трубе за одступање и дао знак за њихово повлачење. Они се повлаче, а у исто време нашој војсци одсвира знак да крену у напад“, наводи Томислав Томић из Удружења потомака бораца балканских и Првог светског рата.

О подвизима вештог трубача Рустема не пише ништа у уџбеницима из историје. Бојничанима је о његовом херојству и сналажљивости поносно говорио његов унук, легендарни Фејат Сејдић. Сада је дошло време да Рустем добије улицу у Бојнику, а Фејат спомен-собу.

„Истина је да историју морамо да поштујемо јер уколико не поштујемо своју историју, не можемо да се надамо лепој будућности“, Небојша Ненадовић, председник Општине Бојник

Рустем Сејдић, носилац Албанске споменице, одликован лично од краља Александра Карађорђевића и генерала Франше Депереа. После рата за своје заслуге добио је стан у Нишу, где је и умро. Не зна се где је сахрањен. Фејат Сејдић је свирао бесплатно за своју душу и на испраћајима за војску. То је, како је говорио, био аманет деде Рустема.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи