Читај ми!

Сахрањен глумац Мирко Бабић

Данас је сахрањен глумац Мирко Бабић, првак драме најстаријег позоришта у Србији, Књажевско-српског театра, и миљеник телевизијске публике.

Био је краљ Лир, Иван Карамазов, Чеда у Нушићевој Министарки, али за широку публику остаће пре свега Драгојло, лик који је тумачио у РТС-овој серији Село гори а баба се чешља.

Рођен је 14. марта 1948. године у Крагујевцу. Дипломирао је глуму на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду.

Од 1972. године стално је ангажован у крагујевачком театру, као први дипломирани глумац тог театра и један од ретких високообразованих глумаца који је одлучио да каријеру гради у свом граду.

„Био је диван човек, диван глумац, толико је имао улога иза себе великих, признатих. Глумац који је био отвореног срца за сарадњу за сваког младог колегу. Он је уводио сваког младог глумца у те тајне сцене театра“, наглашава глумица Марина Перић Станојевић.

Носилац је бројних признања за свој рад, међу којима је и статуета „Јоаким Вујић“ коју Књажевско-српски театар додељује за изузетан допринос позоришној уметности. Српска православна црква одликовала га је Орденом „Светог Саве“ другог реда.

„Још од Факултета драмских уметности Мирко је имао зацртан свој пут. Вратио се у Крагујевац после академије и тамо је направио читав низ дивних позоришних улога. Мирко је био управник позоришта, Мирко је био добар колега, добар муж, добар отац“, наводи Нада Блам.

Одлази, како кажу колеге, првак драме, првак доброте и племенитости.

Опроштајна писма 

Комеморација поводом смрти глумца Мирка Бабића одржана је у Књажевско-српском театру у Крагујевцу.

На комеморацији су говорили директор Књажевско-српског театра и глумац Милош Крстовић, председник Скупштине Града Крагујевца Мирослав Петрашиновић и првакиња Драме Књажевско-српског театра Нада Јуришић. 

Глумци Сања Матејић, Чедомир Штајн и Александар Милојевић прочитали су избор телеграма саучешћа упућених Књажевско-српском театру и породици преминулог, као и опроштајна писма драматуршкиње и позоришне критичарке Драгане Бошковић, театролога и позоришног критичара Александра Милосављевића, глумца из Вировитице Игора Голуба и глумца Братислава Славковића Кеше.

Глумац из Крушевачког позоришта Дејан Тончић прочитао је опроштајно писмо редитељке и управнице Народног позоришта из Београда Иване Вујић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи