Читај ми!

Џон Ленон, мецима од култа до мита

Џон Ленон је са осталим „Бубама“ променио музичку сцену, потпуно променивши звук и стил популарне музике. Али Ленон није био само фронтмен најпопуларније групе на свету, свој утицај искористио је и за пропагирање пацифизма и ненасиља, а да није убијен 1980. године сада би напунио осамдесет година.

Од Ливерпула и Хамбурга до вечности. Тако би најкраће могао да се опише живот Џона Ленона, који је од лошег ученика успео да постане можда и најутицајнија особа у свету савремене музике.

Судбински сусрет са Полом Макартнијем и формирање Битлса удахнуо је живот у рокенрол, а онда га и променио за сва времена.

Почетком шездесетих година Битлси су, са Леноном на челу, почели да испливавају на музичкој сцени. Први сингл бенда Love Me Do појавио се октобра 1962, а убрзо су снимили и дебитантски албум Please Please Me.

Њихов стил, појава на бини и звук били су нешто сасвим другачије, што се најбоље видело са песмом Twist and Shout.

„Писали смо песме, поп песме не размишљајући много о њима сем тога да створимо добар звук. Речи су биле скоро небитне“, рекао је једном приликом Ленон.

И био је у праву. Термин обожаваоци савршено пристаје љубитељима Битлса. Ленон и компанија били су обожавани. Толико обожавани да на концертима често ништа није могло да се чује од вриштања публике.

Песма Help! (Упомоћ) била је истински позив у помоћ, и Ленон је сваки пут када би је певао на бини тражио помоћ.

Шездесете су биле деценија „битлманије“, где год да су наступали, концерти су били распродати, а дворане крцате. Пет година након првог албума уследио је можда и најпознатији албум Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band са бројним хитовима.

Нажалост, односи у бенду нису одражавали успех који су имали.

Трвење међу члановима (највише између Пола и Џона) као и Ленонова веза са Јоко Оно, којом се оженио 1969. и коју многи обожаваоци сматрају убицом Битлса, довела је до распада групе 1970. године.

Ленон је и пре распада бенда снимио експериментални албум са Оно, а током година соло каријере посветио се самоспознаји, преиспитивању вредности и позивањем на свеопшти мир у време када су светом беснели сукоби.

У правом духу хипи културе, Ленон је објавио култне песме попут Give Peace a Chance и Imagine, позивајући на мир и ненасиље. Ипак, током соло каријере није имао ни изблиза толико комерцијалног успеха као са Битлсима, али је културолошки и даље био једна од најважнијих личности.

Нажалост, ни то није потрајало, јер га је 1980. испред зграде Дакота у којој је живео у Њујорку убио ментално поремећени Марк Чепмен. Ленонова смрт била је трагедија каква никад није забележена у музичком свету. 

Ленон је од култне личности постао митолошко биће. Колико год морбидно звучало, многи се питају да ли би Ленон уживао статус који данас има да није убијен. Вероватно? Можда?

Било како било, можда је најбоље послушати савет самог Ленона и замислити шта би све урадио да није убијен.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи