Читај ми!

Пре пола века је преминула Џенис Џоплин, рокенрол дива која је живела своју музику

Џенис Џоплин је умрла 4. октобра 1970. године у двадесетседмој години, али њене песме живе и данас. Њен трајни утицај и популарност могу се приписати њеним сировим, непатвореним, неустрашивим наступима.

Иако су живот и музичка каријера Џенис Џоплин трајали веома кратко, њен музички рад је оставио велики и неизбрисив траг у историји савремене музичке уметности. Одмах после њене смрти, бројни музички критичари су у суперлативима оцењивали њену каријеру и њен таленат.

Џенис Лин Џоплин, неукротива дива рокенрола, блуз певачица, текстописац и музички аранжер, рођена је 19. јануара 1943. године у Тексасу. Међу пријатељима је била позната и као Перл, што је, уједно, назив њеног последњег, четвртог албума, а само реткима је допуштала да је зову Текс.

Каријеру је почела као фолк и блуз певачица по клубовима Сан Франсиска, а светску славу је стекла крајем шездесетих као певачица рок бенда „Биг брадер анд холдинг компани“ и као соло певачица.

У краткој професионалној каријери која је трајала свега четири године, објавила је четири студијска албума, од којих је последњи издат постхумно, и пет синглова. Часопис Ролингстоун, 2004. године, уврстио је Џенис на 46. место листе 100 највећих уметника свих времена, те на 28. место на листи 100 најбољих певачица свих времена.

Њена верзија песме Me and my Bobby McGee постхумно је доспела на прво место америчке топ-листе синглова. Године 1995, постхумно је проглашена за члана Куће славних рокенрола у Кливленду, а 2005. додељена јој је и Греми награда за животно дело.

Џенис је имала бунтован и неукротив стил типичан за хипи покрет тог времена. Наступила је на фестивалу Вудсток у ноћи између 16. и 17. август 1969. године где је најављена као једна од највећих музичких звезда тог времена. Одлично расположена Џенис је пред више од 200.000 гледалаца отпевала 10 песама укључујући и велике хитове Summertime и Ball and Chain које су уврштене на албум Woodstock Experience. Џенис је новинарима говорила како је то био најбољи дан у њеном животу.

Последњу песму снимила је 1. октобра 1970. годин, а ради се о једној од њених најпознатијих и најизвођенијих нумера – Мерцедес бенз. Умрла је само три дана касније, 16 дана после изненадне смрти још једног великана музичке сцене, Џимија Хендрикса, такође у 27-ој години. Пронашао ју је менаџер Џон Кук у хотелској соби, а као разлог смрти наведено је предозирање хероином.

О њеној популарности говори и бизаран податак да је психоделични „порше 356Ц“ кабриолет, произведен 1964. године, а који је после Џенисине смрти био у власништву породице, продат на аукцији у Њујорку 2015. године за чак 1,8 милиона америчких долара.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи