Краљ је жив

На данашњи дан пре 43 године све телевизијске станице у Сједињеним Државама су прекинуле програм да би пренеле вест о изненадној смрти краља рокенрола, Елвиса Прислија.

Елвис Присли, светска музичка икона 20. века и краљ рокенрола, умро је на данашњи дан 1977. године у 42. години, а његов гроб на имању у Грејсленду посети и до 750.000 посетилаца годишње, што Елвисову кућу чини другом најпосећенијом у Сједињеним Државама, после Беле куће.

Краљ рока мртав је већ 43 године, али мит о њему и даље постоји. Једина је особа савременог доба за коју сви знају ако се каже само Елвис било у Пекингу, Хондурасу, на Мадагаскару у Гани. На разним језицима и културама истог трена сви знају о коме је реч.

Џон Ленон је говорио да без Еливиса не би било ни „Битлса“, а Френк Синатра за себе да је само певач, а Елвис оличење целе америчке културе.

„Рођен је 8. јануара 1935. године – до звезда, музичких и глумачких стигао је упркос скромним почецима. Умро је од срчаног удара, услед вишегодишњег предозирања лековима“, подсећа Њујорк дејли њуз који Елвисов живот приказује кроз 49 кључних фотографија.

Рођен је у сиромашној породици, био је самоук, деца су га задиркивала због привржености мајци, а уместо жељеног бицикла добио је гитару, и тако је све почело.

Имао је јединствени глас, певао је блуз, кантри и поп, подсећају медији. Шта је Еливса довело на светски трон 1950 – микс „белог кантрија и црног ритам и блуза“, који нико пре њега није покушао да изведе, а што је заувек променио музику.

Глумио је у 26 филмова. Продао је више од 600 милиона плоча и освојио три Греми награде, а већ у 36. и Греми за животно дело.

Упркос милионима обожавалаца осећао се усамљеним. Без престанка је узимао седативе, антидепресиве и таблете за спавање што је утицало и на његов брак, породицу, понашање и наступе.

У последњих 30 месеци лечио га је „др Ник“ – Џорџ Никопулос који му је за то време прописао 19.000 различитих типова лекова.

Сахрањен је са родитељима и братом близанцем који је умро на рођењу на породичном имању у Грејсленду у Мемфису.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи