Да ли је сер Пол Макартни плагирао песму Јурице Пађена

Пошто је добио званичну експертизу из Хрватског друштва композитора о „постојању изразите подударности“, фронтмен загребачке групе „Аеродром“, Јурица Пађен, могао би да тужи Пола Макартнија за плагијат.

Пађен је прошле године јавно изразио сумњу да је песма славног члана „Битлса“ Confidente из 2018. плагијат његове песме Само ме драга не остави из 1997. године.

Он је пре неколико дана добио и званичну потврду – мишљење „Ауторскоправног одбора Хрватског друштва композитора“, преносе Независне.

„Морам сјести и добро размислити. Тужба се као опција сама по себи намеће, али га још увијек нисам тужио. Није лагана одлука, а ја нисам тип којег лова покреће, али ми није мрска. Мени је сад најважније да, за почетак, црно на бијело, имам доказ да радим у складу с највишим ауторским стандардима“, навео је Панђен у својој изјави медијима.

Такође, на каналу „АеродромТВ“ је објављено поређење песама Само ме драга не остави (Пађен Банд, 1997.) и Confidante (Пол Макартни, 2018.), како би се и публика уверила у истинитост његових тврдњи.

Иначе, сер Пол Макартни је јуче прославио 78. рођендан, а почетком месеца, магазин Форбс га је сврстао међу 100 најплаћенијих познатих личности на свету.

Према Форбсу, Макартни је прошле године зарадио 37 милиона долара и прикупио више од 100 милиона долара на самосталним наступима током године. Ипак, магазин предвиђа да ће његова зарада – као и зарада других музичара – ове године бити значајано нижа, с обзиром на то да су због коронавируса отказане све турнеје.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи