Преминуо певач Добривоје Топаловић

Цењени српски певач народне музике Добривоје Топаловић преминуо је у 76. години у Чачку. Остаће упамћен по хитовима „Проговори слико“, „Црно вино“, „Кад бих могô и умро бих за те“, „Ја сам рођен у Србији, брале“ и многим другим.

„Напустио нас је Добривоје. Већ дуже време био је болестан“, рекао је за Интернет портал РТС-а Милисав Мики Тодоровић, један од председника Савеза естрадних музичара Србије и дугогодишњи пријатељ прослављеног певача народне музике. 

Добривоје Топаловић рођен је у селу Прељина код Чачка, 1944. године на верски празник Мала Госпојина. У Чачку је завршио техничку школу, а потом је у Београду две године студирао вишу техничку школу.

Певањем је почео да се бави у једном културно-уметничком друштву у Чачку и учествовао је на сеоским такмичењима певача аматера. У то време, у оближњем селу Мрчајевци живео је композитор Драган Алексић, који је након што је у једној кафани чуо како Добривоје пева, са њим започео сарадњу.

Прву синг-плочу Кад би знала колико те желим, са песмама које је написао Драган Алексић, снимио је 1968. године за „Дискос“. Алексић је компоновао и наредне три Топаловићеве плоче, али већег успеха није било.

Међутим, 1970. године учествује на фестивалу Илиџа и осваја прву награду публике. У периоду од 1968. до 1981. године снимио је 26 сингл-плоча и један ЛП, 1974. године.

Прекретница у његовој каријери била је песма Обрена Пјевовића Еј, да ми је, коју је снимио 1981. године. У исто време започео је сарадњу са композитором Драганом Александрићем, који му је у сарадњи са текстописцем Радмилом Тодоровић написао неке од његових најлепших песама: Кад бих могô и умро бих за те и Волим те, једино моје (1982), Проговори, слико и Хвала ти што постојиш (1985). Албум на којем се налазе песме Црно вино, Трећа јесен зајесенила и Ја сам рођен у Србији, брале излази 1986. године.

Након тога снимио је песме Иди, мала, иди (1987), Окрени главу, Милице (1989), Теби се не жури (1991), Кајеш ли се још (1995), Имали смо башчу шљива (2002), Месечина над Моравом (2006).

Снимио је и неколико трајних снимака за Радио Београд. Добитник је Естрадне награде Србије (1983), Награде за животно делу на фестивалу „Моравски бисери“ (2014), плакете „Златна лира“ за изузетна вокална остварења (2015), Награде за животно дело од стране Савеза естрадно-музичких уметника Србије (2017), као и награда на многим музичким фестивалима.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи