Колинда нашла нови посао – дневница чак 900 долара

Бивша председница Републике Хрватске, Колинда Грабар-Китаровић, у јулу би требало да постане члан Извршног одбора Међународног олимпијског комитета што ће јој бити доживотно занимање.

Пошто је гласање за нове чланове Извршног обора само формалност, извесно је да ће Грабар-Китаровић приступити Олимпијском комитету у Лозани заједно с некадашњом кубанском бацачицом копља Маријом де ла Каридад Колон Руенес, саудијском амбасадорком у Сједињеним Државама, принцезом Римом Бандар Ал-Сауд, потпредседником Олимпијског комитета Монголије, Батушигом Батболдом и Себастијаном Коеном, председником Међународног атлетског савеза, освајачем три олимпијске медаље.

„То је већ готова ствар. Никада се није догодило да предложени не буду изабрани“, каже за портал Индекс Златко Матеша, дугогодишњи председник Олимпијског комитета Хрватске.

Осим кандидаткиње Колинде Грабар-Китаровић, Хрватска већ има преставника у врху олимпијске организације. Реч је о Антуну Врдољаку који због старосног доба од 2011. године нема право гласа, али је још увек члан Извршног одбора.

Пошто је чланство у овом одбору доживотно, бивша председница ће имати прилику да деценијама ужива службене повластице светског олимпизма.

Запослење доживотно, плаћен пут и дневнице

„Чланови немају плату, плаћени су им путни трошкови и дневнице у износу од 900 америчких долара, а имају право на трошкове за своју канцеларију и могу да запосле асистента, иако им реално није ни потребан“, додаје Матеша за портал Индекс.

Дневнице се добијају уколико чланове Олимпијски комитет пошаље на службени пут. На срећу, чланови МОК-а на путу проведу отприлике пола године, тако да ће Грабар-Китаровић имати право на преко 160 хиљада долара годишње, поред надокнада за канцеларију и трошкове путовања.

Пошто је изгубила на председничким изборима, Колинда Грабар-Китаровић је најавила да ће остати у Хрватској и посветити се бризи о женама и деци. Но, променила је мишљење и одлучила се да се опет посвети међународној каријери. За месец дана јој истиче законско право на пуну председничку плату, али пошто ангажман у МОК-у није формално запослење, имаће право да још шест месеци прима пола плате из државне благајне.

четвртак, 10. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи