Политички (не)коректна Џ. К. Роулинг: Прилично сам сигурна да се особе које имају менструацију зову жене

Британска књижевница Џ. К. Роулинг нашла се на мети критика јер у поруци на Твитеру инсистирала да биолошка подела на мушки и женски пол постоји, разгневивши тако неолибералне активисте који су је напали да не поштује права транс особа.

Салва негативних коментара и увреда упућена је на рачун ауторке Харија Потера, након што је на Твитеру поделила чланак који користи конструкцију „особе које имају менструацију“.

„Особе које имају менструацију. Прилично сам сигурна да постоји реч за такве људе. Нека ми неко помогне“, написала је Роулинг уз линк на текст.

На тај твит, књижевница је за само неколико сати добила више од 10.000 одговора – од оних који је моле да се исправи до чистих излива беса.

„Постоје транс мушкарци и џендерквир особе које имају менструацију, ти главице купуса“, „Престани да мрзиш транс особе ти одвратна чудакињо“, „Твоје речи узрокују невиђени бол. Молим те да слушаш гласове транс особа чије си животе променила“ – само су неке од порука које су стигле као одговори.

Ипак, Роулинг је одбила да се извини упркос лавини критика, уместо тога образлажући свој став серијом твитова.

„Уколико полови не постоје, онда не постоји ни истополна привлачност. Уколико полови не постоје, онда су животна искуства жена широм света избрисана. Познајем и волим транс особе, али брисање концепта полова одстрањује способност великог броја људи да на разуман начин дискутују о својим животима“, написала је британска књижевница.

Додала је и да свака транс особа има право да живи на начин који њој прија.

„Истовремено, мој живот је обликован чињеницом да сам женско. Не мислим да тиме што то говорим ширим мржњу“, закључила је Џ. К. Роулинг.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи