Демонстранти у САД нису рођени бесни, први греси су заборављени

Оскаровац, филмски редитељ Спајк Ли, објавио је кратки филм "Три брата", на CNN ТВ у коме је објединио сцене убиства Џорџа Флојда, Ерика Гарнера и Радио Рахима, који је лик из његовог филма "Уради праву ствар". Нагласио је да демонстранти нису рођени бесни и да људи који протестују због убиства Афроамериканца Џорџа Флојда у Америци, „имају много разлога за бес“.

Редитељ сматра да разлози за немире и хаос који су настали у САД нису само везани за смрт Џорџа Флојда, већ и друге неправде и неједнакост грађана. „Демонстранти просто нису рођени да буду бесни", истакао је Спајк Ли.

Такође додаје, да понашање Доналда Трампа, као председника САД, подсећа на понашање „гангстера који покушава да буде диктатор". Нарочито на то асоцира изјава Трампа да ће на улицу извести војску, због нереда који су почели 26. маја.

Редитељ је објавио кратки филм у коме је монтирао снимке догађаја који су претходили смртном исходу Џорџа Флојда и Ерика Гарнера, који је убијен током хапшења 2014. године, а у филму су коришћене и сцене из његовог филма Уради праву ствар, где је један од ликова Афроамериканац Радио Рахим, који је убијен.

После смрти Ерика Гарнера тужилаштво није покренуло тужбу против полицајца који је то урадио, па су људи с правом бесни због расизма који је све израженији.

Такође наводи да је социјална неједнакост избила у први план током пандемије коронавируса, јер је стопа смртности била већа у мањинским заједницама.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи