Преминуо оснивач "Крафтверка" Флоријан Шнајдер

Флоријан Шнајдер, један од оснивача утицајне електронске поп групе "Крафтверк", умро је у 74. години.

Немачки четворочлани састав поставио је основе за синтетизовану и електронску музику осамдесетих година прошлог века песмама као што су Autobahn и The Model. 

Музички иноватори постигли су комерцијални успех, а инспирисали су колеге из различитих жанрова, у распону од техно музикe па до хип-хопа.

Шнајдер је са Ралфом Хитером основао групу 1970. године, а члан је остао до напуштања састава 2008. године. Свирао је флауту, синтисајзер, електричну виолину.

У саопштењу се наводи да је Флоријан "преминуо само неколико дана после 73. рођендана,  пошто је кратко боловао од канцера".

На дугој листи извођача на коју је "Крафтверк" утицао су Дејвид Боуви, "Колд плеј", "Дафт панк"...

Чланови групе су и имиџом пратили своју музику. Током осамдесетих година прошлог века, на сцени су наступали обучени у робот-одела окружени низом синтисајзера.

Међу албумима, које су издали у различитим саставима, су Tone Float, Kraftwerk, Kraftwerk 2, Ralf und Florian.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи